Od sredine dane počinju pljuskovi, ponegde sa grmljavinom

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ kaže da se danas očekuju lokalni kratkotrajni pljuskovi koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom.

- Ne očekujemo danas u Srbiji jako nevreme. Ne očekujemo ni da grmljavine budu učestale, niti rasprostranjenje u većem delu zemlju, ali će od sredine dana biće sporadične pojave kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom. Prema prognostičkom materijalu, najveća šansa za pojavu prolaznih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom je na potezu od Podrinja, preko zapadne, centralne Srbije, južne Vojvodine ka istoku. U tom središnjem pojasu je najveća verovatnoća za pljuskove, ali nije u pitanju nevreme – kaže Slobodan Sovilj.

Trajaće ceo dan uz smenu sunca i kiše

Očekuje da prvi razvoji kratkotrajnih pljuskova krenu u nastavku prepodnevnih sati, u navedenim oblastima, a u drugom delu dana, posle podne će ih biti malo više.

- U pitanju je slabo nestabilan prolećni dan i zbog lokalne pojave gramljavina je na snazi žuti meteoalarm. Slično je i na području Beograda i drugih gradova. Možemo očekivati najpre sredinom dana kratkotrajnu kišu ili pljusak uz grmljavinu, a onda bi opet bilo malo i sunčanih intervala. Kasnije posle podne se očekuje novi krakotrajni pljusak, dakle promenjiv karakter vremena nas očekuje danas – kaže Sovilj.

Prema njegovim rečima, veća je šansa za pojavu grmljavine u središnjem delu zemlje, a najmanja je na jugu i jugoistoku Srbije.

- Danas treba poneti kišobran zbog lokalne kratkotrajne kiše ili pljuska, ali nećemo imati padavine koje će trajati satima. Vetar je juče bio mnogo jači, juče smo imali istočni, jugoistočni vetar i jednodnevnu košavsku situaciju, ali danas je znatno slabiji, samo na pojedinim lokalitetima malo pojačan. Sutra će biti još slabiji – poručuje meteorolog.

BONUS VIDEO