Klasa FDU-a na kojoj je bio Milorad Mandić Manda važi za jednu od najboljih u istoriji ovog fakulteta, a poznato je da je vrlo blizak bio sa svojim kolegama Vesnom Trivalić i Draganom Bjelogrlićem.

 

Foto: V. Danilov

 

 

Za vreme studentskih dana oni su odlučili da snime jedan film, a režirao ga je Goran Gajić, inače suprug pokojne Mire Furlan.

Međutim, trebao im je odgovarajući stan da bi snimili ono što su namerili.

Foto: ATA images

 

 

- Kad smo bili studenti glume na FDU jedna od obaveznih i poželjnih vežbi je bio rad sa studentima režije. Snimali smo film. Goran Gajić je režirao. Igrali su Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, ja, i tako dalje. Trebao nam je objekat neki gde ćemo mi snimiti enterijer. I gde ćemo, kako ćemo – nekako smo došli do Batine ćerke Jelene. Bata i Lula nisu bili u stanu. Idealno. Znači možemo tamo da snimamo. Naravno naše prisustvo nisu trebali da otkriju nikad osim po računu za struju od onog reklektora što se upali - počeo je priču Manda gostujući svojevremeno u emisji "Amigi Show".

Foto: ATA images

 

 

Jedna scena napravila je veliku štetu u Batinom stanu, a oni tada studenti glume, bili su uplašeni zbog daljih saradnja sa velikom glumačkom zvezdom.

- Fino smo se pripremili, sve je bilo super a onda je Gajić smislio da napravi kadar, koji smo zvali holivudski kadar – da kad glumac otvori frižider a ono svetlo grune u njega. Probamo mi ali ona obična sijalica u frižideru. Ništa. Setimo se mi da ubacimo reflektor u frižider. Ubacimo mi reflektor u frižider i probamo a ono bljesne. Mi oduševljeni. Snimimo mi to. I neko je rekao – pauza. E ali niko nije ugasio reflektor. Sledeća scena – otvaramo frižider a ono… to je bilo najbrže otapanje frižidera u istoriji te sprave. Stranice frižidera su se bukvalno otopile. Mi smo to gledali zapanjeni i verovali ili ne u ogromnom strahu. Klinci smo bili, nismo mi ni sanjali da ćemo nekad raditi sa Batom. Bata je za nas bio polubog. Ogromna istorija filma se oslanjala na Batu - rekao je Manda.

Foto: Arhiva/V. Danilov

 

 

Osmislili su originalan način kako da mu se oduže, a ovu anegdotu godinama se prepričavali.

- E a onda smo Jelenu krišom zvali. "Je l’ ti Bata došao, šta je rekao?", kaže ona: "LJut je". Uf, to nije dobro. Nije dobro ni za nas ni za sve poslove koje budemo radili. Šta da uradimo. Ali ne vredi, mi smo slepci studenti, nemamo mi para da kupimo nov frižider. I onda smo smislili da napravimo plakat za onaj film što smo snimali. Plakat je nosio naslov "Sedmi dan". E onda je u potpisu stajalo – režija, Goran Bata Gajić, uloge – Dragan Bata Bjelogrlić, Vesna Bata Trivalić, Milorad Bata Mandić. Cela ekipa su bili Bate. Koliko mu se to dopalo ili ne i koliko je to bila prava kompenzacija ili ne ja to ne znam. Ali bilo je simpatično. Kasnije smo se u nekim druženjima na snimanju filmova sećali toga. On je uvek govorio "Jao, kakvu ste mi štetu napravili, al dobro nema veze" - rekao je svojevremeno Manda, prenosi portal Mondo.

BONUS VIDEO: