U saopštenju se ne precizira koji su to uslovi. Visoki zvaničnik Hamasa rekao je isto za Al DŽaziru.

- Brat mudžahid Ismail Hanije, šef političkog biroa pokreta Hamas, telefonirao je s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem i egipatskim ministrom obaveštajnih službi Abbasom Kamelom i obavestio ih da je pokret Hamas odobrio njihov predlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre- navodi se u saopštenju Hamasa koje prenosi Al DŽazira.

Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su sa Hamasom poslednjih dana o trofaznom predlogu, koji je dobio zeleno svetlo od Izraela.

U prvoj fazi oslobađa se 33 taoca

Predlog nije objavljen, ali navodno se predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca: žene, deca, starci i bolesni biti oslobođena tokom 40-dnevnog primirja, u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika obezbeđenja.

Sastali se izraelski ministar odbrane i komandant IDF-a

Kako prenose svetski mediji, još uvek nisu jasne implikacije Hamasove objave da prihvata ponudu o prekidu vatre.

Pre nekoliko minuta Kancelarija ministra odbrane Joava Galanta izdala je saopštenje u kojem se navodi da se on večeras sastao sa načelnikom štaba ID, general-potpukovnikom Herzijem Halevijem i šefom Operativne direkcije IDF-a, general-majorom Odedom Basiukom.

NJih trojica su razgovarali o "očekivanim operativnim planovima IDF-a u Pojasu Gaze, sa naglaskom na oblast Rafa", navodi se u njegovoj kancelariji.

Galant se sastaje sa najvišim vojnim generalima kako bi razgovarali o Rafahovim planovima.

"Predlog nije prihvatljiv za Izrael"

Neimenovani izraelski zvaničnik kojeg citira novinska agencija Rojters kaže da je Hamas odobrio "omekšani" egipatski predlog koji nije prihvatljiv za Izrael.

Neimenovani zvaničnik je dodao da predlog uključuje "dalekosežne" zaključke koje Izrael neće podržati.

Izraelski mediji takođe izveštavaju da izraelska vlada nije prihvatila sporazum.

(Tajms of Izrael, Al DŽazira)

BONUS VIDEO: