Pre nekoliko dana su mediji na Ostvu pisali kako je najteži čovek u Britaniji, preminuo samo nekoliko dana od proslave svog 34. rođendana.

Reč je o 317 kilograma teškom DŽejsonu Holtonu iz Kemberlija u Sariju koji je umro tragično mlad uz majku u 33. godini nakon što je patio od otkazivanja organa. Dospeo je na naslovne strane 2020. nakon što je morao da bude izvučen iz stana dizalicom na putu do bolnice (više o tome pročitajte na OVOM linku)

DŽejson je bio drugi najgojazniji Britanac ikada, a od njega je u istoriji bio teži samo Karl Tompson - on je preminuo kada je imao 412 kilograma, a njegova životna priča je velika tragedija.

Smrti Karlove majke, dovela je do toga da je njegovo prejedanje izmaklo kontroli, zbog čega je na kraju izgubio život.

On je imao 190 kilograma kada je njegova mama Elejn Hojl, umrla od tumora na mozgu 2012. U pokušaju da se izbori sa svojom tugom, okrenuo se nezdravoj hrani, prenosi "Dejli star".

Nikada se nije mogao oporaviti od njenog gubitka i više je nego udvostručio svoju težinu pre svoje prerane smrti.

Ali seme Karlovog problema ležalo je u njegovoj prošlosti kada je čak kao malo dete noću otvarao frižider. Kao odrasla osoba, njegov doručak se sastojao od četiri kobasice, pet prženih jaja, prženog hleba, pečuraka i činije žitarica.

Za ručak je imao testeninu, čips, slaninu, pite od svinjetine, kolače, sendviče i čokoladu. A za večeru je plaćao kinesku ili indijsku hranu za poneti.

Potrošio je ogromnih 22 i po hiljade evra na hranu za poneti u poslednjih šest godina, vezan za krevet u svom stanu u Doveru u Kentu, gde je unosio 10.000 kalorija dnevno. Opisan kao "nežni džin", izdvajao je 230 evra nedeljno za hranu za poneti i onlajn prodavnice i davao je prodavnicama brze hrane ključ od svog doma kako bi mogli da ga isporuče pravo u krevet.

Pojavljujući se u jednom britanskom dokumentarcu samo nekoliko nedelja pre nego što je umro, obećao je da će preokrenuti svoj život kako bi mogao da vodi normalan život. Režiserima je rekao:

- Želim da prošetam po svom stanu i da dođem do svog kreveta, do toaleta i do kupatila. To je moj prvi cilj. Drugi cilj je da se ovaj stan obiđe bez ikakvih problema.

 

 

- Kada konačno postanem sve jači i jači, moći ću to da uradim. Onda neću imati nikakvih problema. Neću da koristim štake za male stvari, ali kada budem sigurniji sa štakama, onda mogu da radim sve što ne mogu jer sam gojazan.

Opisao je da želi da smrša kako bi se igrao u parku sa svojim nećakom, koji je tada imao samo godinu dana.

Ali nažalost po Karla, to se nije desilo, i pronađen je mrtav u svojoj kući u junu 2015. ubrzo nakon što je naručio krambl i sladoled. Mesec dana ranije molio je za podršku u gubitku kilograma tokom intervjua uživo u emisiji "This Morning", gde je rekao da se plaši trake na želucu.

U intervjuu koji je vođen uz Karlov krevet, voditelj je objasnio da nije mogao da se obuče i da nije napustio svoj dom više od godinu dana. Borio se sa disanjem tokom diskusije, ali je gledaocima rekao da je smanjio svoje navike u preteranoj ishrani.

I uputivši očajnički apel javnosti, dodao je: "Svako stručno mišljenje ili neko drugo znanje bi bilo odlično. Ionako sam imao dosta toga, ali što više, to bolje. Mogao bih da umrem, to je suština ako nastavim kako idem. Zbog onoga što jedem, propuštam sve u životu."

 

 

Objasnio je da je želeo da razgovara sa dijetetičarom i psihijatrom kako bi mu pomogao da se kilogrami pomere, plašeći se da bi gastrična traka bila previše opasna. Lekari su ga upozorili da mora da izgubi 70 odsto svoje telesne težine kako bi izbegao preranu smrt.

U vreme intervjua, Karl je bio na beneficijama za nesposobnost i zahtevao je od radnika zdravstvene službe da ga kupaju i kuvaju za njega. Ali uprkos njegovoj želji da postane bolji, Karlovo obećanje da će izgubiti težinu došlo je prekasno.

Nakon njegove smrti, vlasnik obližnje picerije Merdad Mohebi, rekao je za britanski "San": "Ne mogu da verujem. Odmah je smanjio ono što je jeo. Naručivao je samo jednu ili dve stvari dnevno. Kada sam uzeo narudžbu, delovao je dovoljno srećno. Govorio je o odlasku u bolnicu i da će mu uraditi testove. Bio je pun života."

Jedna počast je glasila: „Upravo sam video da je Karl Tomspon nažalost umro. Poznajem Karla mnogo godina i (on) je bio moj veoma dobar prijatelj kada sam živeo u Doveru. Nekada sam igrao bilijar i pio nekoliko pinta sa njim dok je bio pokretljiv. Ne mogu da verujem, tako tragično.”

(Stil)

BONUS VIDEO: