Пре неколико дана су медији на Оству писали како је најтежи човек у Британији, преминуо само неколико дана од прославе свог 34. рођендана.

Реч је о 317 килограма тешком Џејсону Холтону из Кемберлија у Сарију који је умро трагично млад уз мајку у 33. години након што је патио од отказивања органа. Доспео је на насловне стране 2020. након што је морао да буде извучен из стана дизалицом на путу до болнице (више о томе прочитајте на ОВОМ линку)

Џејсон је био други најгојазнији Британац икада, а од њега је у историји био тежи само Карл Томпсон - он је преминуо када је имао 412 килограма, а његова животна прича је велика трагедија.

Смрти Карлове мајке, довела је до тога да је његово преједање измакло контроли, због чега је на крају изгубио живот.

Он је имао 190 килограма када је његова мама Елејн Хојл, умрла од тумора на мозгу 2012. У покушају да се избори са својом тугом, окренуо се нездравој храни, преноси "Дејли стар".

Никада се није могао опоравити од њеног губитка и више је него удвостручио своју тежину пре своје преране смрти.

Али семе Карловог проблема лежало је у његовој прошлости када је чак као мало дете ноћу отварао фрижидер. Као одрасла особа, његов доручак се састојао од четири кобасице, пет пржених јаја, прженог хлеба, печурака и чиније житарица.

За ручак је имао тестенину, чипс, сланину, пите од свињетине, колаче, сендвиче и чоколаду. А за вечеру је плаћао кинеску или индијску храну за понети.

Потрошио је огромних 22 и по хиљаде евра на храну за понети у последњих шест година, везан за кревет у свом стану у Доверу у Кенту, где је уносио 10.000 калорија дневно. Описан као "нежни џин", издвајао је 230 евра недељно за храну за понети и онлајн продавнице и давао је продавницама брзе хране кључ од свог дома како би могли да га испоруче право у кревет.

Појављујући се у једном британском документарцу само неколико недеља пре него што је умро, обећао је да ће преокренути свој живот како би могао да води нормалан живот. Режисерима је рекао:

- Желим да прошетам по свом стану и да дођем до свог кревета, до тоалета и до купатила. То је мој први циљ. Други циљ је да се овај стан обиђе без икаквих проблема.

 

 

- Када коначно постанем све јачи и јачи, моћи ћу то да урадим. Онда нећу имати никаквих проблема. Нећу да користим штаке за мале ствари, али када будем сигурнији са штакама, онда могу да радим све што не могу јер сам гојазан.

Описао је да жели да смрша како би се играо у парку са својим нећаком, који је тада имао само годину дана.

Али нажалост по Карла, то се није десило, и пронађен је мртав у својој кући у јуну 2015. убрзо након што је наручио крамбл и сладолед. Месец дана раније молио је за подршку у губитку килограма током интервјуа уживо у емисији "Тхис Морнинг", где је рекао да се плаши траке на желуцу.

У интервјуу који је вођен уз Карлов кревет, водитељ је објаснио да није могао да се обуче и да није напустио свој дом више од годину дана. Борио се са дисањем током дискусије, али је гледаоцима рекао да је смањио своје навике у претераној исхрани.

И упутивши очајнички апел јавности, додао је: "Свако стручно мишљење или неко друго знање би било одлично. Ионако сам имао доста тога, али што више, то боље. Могао бих да умрем, то је суштина ако наставим како идем. Због онога што једем, пропуштам све у животу."

 

 

Објаснио је да је желео да разговара са дијететичаром и психијатром како би му помогао да се килограми помере, плашећи се да би гастрична трака била превише опасна. Лекари су га упозорили да мора да изгуби 70 одсто своје телесне тежине како би избегао прерану смрт.

У време интервјуа, Карл је био на бенефицијама за неспособност и захтевао је од радника здравствене службе да га купају и кувају за њега. Али упркос његовој жељи да постане бољи, Карлово обећање да ће изгубити тежину дошло је прекасно.

Након његове смрти, власник оближње пицерије Мердад Мохеби, рекао је за британски "Сан": "Не могу да верујем. Одмах је смањио оно што је јео. Наручивао је само једну или две ствари дневно. Када сам узео наруџбу, деловао је довољно срец́но. Говорио је о одласку у болницу и да ће му урадити тестове. Био је пун живота."

Једна почаст је гласила: „Управо сам видео да је Карл Томспон нажалост умро. Познајем Карла много година и (он) је био мој веома добар пријатељ када сам живео у Доверу. Некада сам играо билијар и пио неколико пинта са њим док је био покретљив. Не могу да верујем, тако трагично.”

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: