Naš gost bio je astrofizičar Stanislav Milošević koji je u video intervjuu govorio o "Euklid" i "DŽejms Vejb" satelitima čija je uloga tačna analiza neba i nebeskih tela, otkrivanje novih zvezda i planeta. Do sada je pronađeno pet hiljada planeta koje imaju sastav kao i Zemlja. Pretpostavlja se da ćemo uskoro moći saznati da li je neka od njih adekvatna za razvitak života. Recimo da bismo to znali, oprema koju šaljemo na Mars ili na neku od tih planeta mora biti dezinfikovana od naših bakterija kako bismo prilikom uzimanja uzora bili sigurni da neku baketriju nismo poneli sa Zemlje. Pošto veliki broj njih može da preživi u ekstremnim uslovima. 

Foto: Profimedia

 

Astrofizičar Stanislav Milošević je istakao da ostaci satelita koji ostanu u orbiti ne doprinose zagađenju, pošto veliki deo takvog materijala sagori, padne u more. Takođe nema ni opasnosti od sunčevih erupcija, elektromagnetnih talasa, moguća je samo smetnja u komunikaciji, urađajima za praćenje. Nema opasnosti ni od velikh svemirskih eksplozija. 

Foto: Tanjug/AP

 

Kada je reč o satelitima, njihova uloga je praćenje vremenskih nepogoda, ali ne mogu ih sprečiti. Zahvaljujući njima, spaseni su životi ljudi od uragana. U video intervju ispod teksta možete saznati o čemu se radi. 

Foto:Profimedia

 

 

BONUS VIDEO: