- Svetom liturgijom smo započeli Sveti arhijerejski sabor, trebalo je da to bude danas u Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozovlile da uđemo u Pećku patrijaršiju - rekao je Porfirije na kraju liturgije.

Istakao je da su kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

- Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji Božjoj i to nije bez nekog smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božjem otvoriti ne samo za nas, već i za sve ljude - istakao je Porfirije na kraju arhijerejske liturgije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod. Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Svetog duha i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgijom i svečanim zasedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza, odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja. Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće sutra u Hramu Svetog Save. Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Svi eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu. Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana. Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije, odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

(Novosti.rs)

BONUS VIDEO: