- Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na (tzv.) Kosovu, zabrinute su zbog odluke (tzv.) Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka (tzv.) Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama (tzv.) Kosova koje proističu iz dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.

Foto: M. Anđela, Z. Jovanović

 

 

Očekujemo od (tzv.) Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti.

I dalje pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata - navodi se u saopštenju.

(Novosti)

BONUS VIDEO: