Sa karijerom dugom decenijama i tokom koje je glumio u preko 200 projekata, ovaj pozorišni, filmski i televizijski glumac od sredine šezdesetih do danas ostvario je niz nezaboravnih uloga i ostavio traga ne samo na regionalnom već i na svetskoj sceni.

I dok će neki zlonamerno reći da u Holivudu "glumi samo Ruse" dovoljan je jedan pogled na filmografiju i svima će biti jasno da ovaj "Rus" ima saradnje sa Kjubrikom, Nolanom, Istvudom, DŽonom Vuom, Gajem Ričijem, Filipom Nojsa, Dejvida Jejtsa...

Foto: Z. Knežević

 

 

I dok je među filmofilima poznat pre svega kao izvanredan glumac, u nekim drugim krugovima je "dežurni krivac" ili još bolje "dežurni Jugosloven" na koga desničari projektuju sve probleme koje imaju sa bivšim režimom, bivše države i sebe.

Ovaj glumac sa svetskim renomeom prvu veliku glavnu ulogu ostvario je u filmu "Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata". Ova rola donela mu je veliku popularnost, a Šerbedžija je u razgovoru za Index.hr evocirao uspomene na taj period.

- Bio sam popularan, bar po tim anketama i osećao sam to, ali nikad se nisam osećao kao zvezda. Da se ​​razumemo, bilo je ljudi koji su bili popularni, ali su se i ponašali kao zvezde. Ali meni to nije bilo zanimljivo. Čak mi je bilo odbojno.

Normalno sam šetao gradom, stajao u redu za hleb u prodavnici, nije bilo paparaca, ali su me voleli i navikao sam da sugrađani u Zagrebu imaju normalan odnos sa mnom. Uz sve to, tu je i finansijski aspekt. Naime, mi koji smo bili najpopularniji zarađivali smo tek nešto više od prosečne plate lekara ili inženjera - rekao je Šerbedžija u razgovoru za Index.hr

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Pored toga što je bio omiljeni glumac širom Jugoslavije, njega je obožavala i Jovanka Broz, što mu je priznala nakon Titove smrti.

- Tito je voleo umetnost i posebno filmove. Sećam se kada smo bili sa Kiklopom u Novom Sadu i kada nas je nekoliko došlo da upoznamo njega i Jovanku, sećam se da joj je rekao: "Jovanka, evo ga ovaj tvoj".

Kasnije sam otkrio da me voli, a to sam saznao devedesetih, kada sam je posetio dok je bila bukvalno zatvorenik u Beogradu. Onda mi je rekla sve najgore o svim tim političarima, o Miloševiću i celoj bandi. Pitao sam je da li zna da je prisluškuju, a ona je rekla: "Zato ti i kažem". Uglavnom, ona mi je tada rekla da joj se sviđaju moji filmovi, a Titu oni sa Batom Živojinovićem - rekao je glumac u razgovoru za Index.hr.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: