U periodu pred nama očekuje se nestabilno vreme uz velike oscilacije u temperaturi, a moguće su i nove nepogode.

Pojedine delove Srbije juče je zahvatilo veliko nevreme, a sada je meteorolog amater Marko Čubrilo najavio kakvo je vreme pred nama. Ukratko Čubrilo kaže da će posle veoma burnog ponedeljka do četvrtka biti svežije i nestabilno, ali bez vremenskih nepogoda. Zatim sledi jače otopljenje, a onda dolazi osetnije osveženje i nov period vrlo jakih nestabilnosti.

Evo šta Marko Čubrilo detaljnije kaže o vremenu narednih dana.

"U utorak i sredu će ka nama strujati svežiji i povremeno vlažan vazduh. Nad severnim, središnjim i zapadnim delovima regiona u utorak umereno do znatno oblačno uz povremenu pojavu kiše ili pljuskova, dok se vremenske nepogode više ne očekuju. Južnije i istočnije više sunca uz ređu pojavu grmljavinskog pljuska. Duvaće umeren, na severu regiona povremeno i pojačan, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +15 ponegde nad središnjim do oko +26 ponegde nad istočnim delovima regiona."

Onda u sredu malo toplije, ali i dalje nestabilno uz moguće grmljavinske pljuskove, koji ponegde mogu biti i izraženiji, ali se jake oluje ne očekuju, kaže Čubrilo. Vetar će biti slab i promenljiv, samo u zoni pljuskova prolazno jak. Dnevni maksimum od +17 do +25 stepeni Celzijusa.

"Od četvrtka će se preko nas pružiti polje anticiklona preko kojeg će se ka prostranom ciklonu nad sverozapadom Evrope pokrenuti osetno toplije, južno strujanje. Do kraja nedelje jače otopljenje, te bi se za vikend maksimumi mogli kretati od +26 do +33 stepena Celzijusa."

A onda nagla promena vremena.

"Poslednji proračuni modela su dosta skratili taj topao talas i već u nedelju posle podne simuliraju lokalne nestabilnosti kao najavu premeštanja hladnog fronta u ponedeljak koji bi doneo grmljavinske pljuskove, nažalost i lokalne nepogode, ali i osetno osveženje, te bi se maksimumi ovog dana mogli kretati od oko +13 ponegde nad severozapadu do oko +33 na jugoistoku regiona. Po trenutnom stanju prognostičkog materijala do oko 14. juna relativno sveže uz povremene pljuskove, temperature oko proseka za ovaj deo godine."

Sumirano, do četvrtka su mogući još povremeni pljuskovi, ali bez vremenskih nepogoda, zatim kraće jače otopljenje koje bi se već oko 11. juna moglo završiti jakim nestabilnostima i osetnijim osveženjem.

BONUS VIDEO: