U svojoj dugogodišnjoj karijeri, koja traje od sredine sedamdesetih, ostvario je mnogo zapaženih i velikih uloga, ali ipak ono po čemu će ostati najviše upamćen jeste projekat "Selo gori, a baba se češlja".

To je serija koja je već na samom početku emitovanja, u oktobru 2006, ostvarila najveću, dotad nezabeleženu gledanost na medijskom prostoru Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Foto: Petar Milošević

 

 

- Doneo sam racionalnu odluku da stanem na 101. epizodi, a mogli smo da snimimo i 400. Hteo sam da stanem kad smo najjači. Sigurno bi Radašin imao šta da kaže danas, da ode u Petlovac da vidi šta se desilo s ljudima u tom selu. Ali s kim to da radim kad tih ljudi više nema? To je moja duboka žalost, ja ih nosim u svom srcu, Mandu, Gagu Nikolića i sve njih - sa setom je pričao Bajić.

Radnja se dešava u sela Petlovac, Bajić je otkrio da je za nju imao potpuno drugačiju glumačku podelu.

- Odbili su me neki glumci. Na primer, imao sam veliku želju da u seriji igraju moji drugovi i klasići koji su danas veliki glumci, Bogdan Diklić i Lazar Ristovski, ali oni nisu bili zainteresovani. Kasnije je čuveni Dragan Nikolić prihvatio da igra ulogu Žote koju Dik nije hteo, a kada je "Selo gori" krenulo da hara, zvao me je Lazar i zamolio da mu napišem ulogu… što sam sa zadovoljstvom i učinio - ispričao je glumac gostujući u emisiji "Sceniranje".

Foto: ATA images

 

 

Milašina je trebao da igra pokojni Marko Nikolić

Ipak, postoji još jedna tajna, a to je da je uloga čuvenog Milašina bila ponuđena nekom drugom, ali suđena legendarnom Mandi.

- Neka mi Bog oprosti, ulogu Milašina prvo sam ponudio kolegi Marku Nikoliću. Kad je on odbio da je igra, pozvao sam sjajnog i nenadmašnog Mandu, bez kojeg "Selo gori" nikada ne bi bilo ono što jeste, neka mu je laka crna zemlja, večno hvala i vječnaja pamjat - rekao je glumac i reditelj.

Nenad Okanović kaže da mu je na početku karijere honorar bio 25 evra i da je ulogu u hit seriji reditelja Radoša Bajića dobio sasvim slučajno.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

 

- Bio sam sa porodicom u "Mekdonaldsu" na Terazijama i jeli smo sladoled. Tamo sam sreo drugaricu Katarinu, koja mi je rekla da njen momak Goran, koji je reditelj, počinje da radi seriju i da će me preporučiti. Posle tri dana me je pozvao, otišao sam kod Radoša, a ostalo je istorija - otkrio je Nenad Okanović svojevremeno za Informer.

I Olga Odanović je odbila da igra ulogu koja je bila prelomna za njenu karijeru na televiziji.

- Dvadesetak godina sam radila u pozorištu. Ulogu koju mi je Radoš Bajić namenio u seriji sam isprva odbila. Mislila sam da je to toliko daleko od mene da ja to neću moći - otkrila je glumica.

Od 2006. do 2016. godine svaku narednu epizodu serije, od 101, koliko su za deset godina snimili, gledalo u proseku oko 3.000.000 gledalaca.

(Kurir)

BONUS VIDEO: