У својој дугогодишњој каријери, која траје од средине седамдесетих, остварио је много запажених и великих улога, али ипак оно по чему ће остати највише упамћен јесте пројекат "Село гори, а баба се чешља".

То је серија која је већ на самом почетку емитовања, у октобру 2006, остварила највећу, дотад незабележену гледаност на медијском простору Србије и некадашње Југославије.

Фото: Петар Милошевић

 

 

- Донео сам рационалну одлуку да станем на 101. епизоди, а могли смо да снимимо и 400. Хтео сам да станем кад смо најјачи. Сигурно би Радашин имао шта да каже данас, да оде у Петловац да види шта се десило с људима у том селу. Али с ким то да радим кад тих људи више нема? То је моја дубока жалост, ја их носим у свом срцу, Манду, Гагу Николића и све њих - са сетом је причао Бајић.

Радња се дешава у села Петловац, Бајић је открио да је за њу имао потпуно другачију глумачку поделу.

- Одбили су ме неки глумци. На пример, имао сам велику жељу да у серији играју моји другови и класићи који су данас велики глумци, Богдан Диклић и Лазар Ристовски, али они нису били заинтересовани. Касније је чувени Драган Николић прихватио да игра улогу Жоте коју Дик није хтео, а када је "Село гори" кренуло да хара, звао ме је Лазар и замолио да му напишем улогу… што сам са задовољством и учинио - испричао је глумац гостујући у емисији "Сценирање".

Фото: АТА имагес

 

 

Милашина је требао да игра покојни Марко Николић

Ипак, постоји још једна тајна, а то је да је улога чувеног Милашина била понуђена неком другом, али суђена легендарном Манди.

- Нека ми Бог опрости, улогу Милашина прво сам понудио колеги Марку Николићу. Кад је он одбио да је игра, позвао сам сјајног и ненадмашног Манду, без којег "Село гори" никада не би било оно што јесте, нека му је лака црна земља, вечно хвала и вјечнаја памјат - рекао је глумац и редитељ.

Ненад Окановић каже да му је на почетку каријере хонорар био 25 евра и да је улогу у хит серији редитеља Радоша Бајића добио сасвим случајно.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

 

- Био сам са породицом у "Мекдоналдсу" на Теразијама и јели смо сладолед. Тамо сам срео другарицу Катарину, која ми је рекла да њен момак Горан, који је редитељ, почиње да ради серију и да ће ме препоручити. После три дана ме је позвао, отишао сам код Радоша, а остало је историја - открио је Ненад Окановић својевремено за Информер.

И Олга Одановић је одбила да игра улогу која је била преломна за њену каријеру на телевизији.

- Двадесетак година сам радила у позоришту. Улогу коју ми је Радош Бајић наменио у серији сам испрва одбила. Мислила сам да је то толико далеко од мене да ја то нећу моћи - открила је глумица.

Од 2006. до 2016. године сваку наредну епизоду серије, од 101, колико су за десет година снимили, гледало у просеку око 3.000.000 гледалаца.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: