Istitut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je novu biometeorološku prognozu, a po njoj, u nedelju 30. juna, vreme u Srbiji će biti opasno po zdravlje. Shodno tome, upaljen je narandžasti alarm.

Prema objašnjenju, može da dođe do toplotnog stresa, a u riziku je pet kategorija stanovništva - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti i osobe koje imaju probleme sa kožom. Kako je najavljeno, i u subotu će se paliti alarm. Naime, biće upaljen žuti alarm u Zrenjaninu, gde će maksimalna temperatura biti 32 stepena, i potencijalno opasni vremenski uslovi.

Kako se navodi u najnovijoj biometeorološkoj prognozi "Batuta", narandžasti nivo upozorenja u nedelju je upaljen u nekoliko gradova, a očekuje se maksimalna temperatura do 36 stepeni, koliko će biti u Loznici.

Svoju tabelu upozorenja Institut "Batut" je podelio u 4 boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Prema tabeli, narandžasto upozorenje biće u nedelju u Beogradu, Kikindi, Zrenjaninu, Loznici i Valjevu.

Kad u tabeli ima narandžastih polja, to znači da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

- Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine) - piše na sajtu "Batuta".

U ostatku Srbije, tačnije u većem delu zemlje upaljen je žuti nivo upozorenja, u tek nekoliko, zeleni, odnosno nema upozorenja na opasnost po zdravlje, a ako su polja na tabeli žuta, znači da je u pitanju potencijalno opasna pojava.

(Blic)

BONUS VIDEO: