Pupinova pita je tradicionalna srpska pita od šljiva. Podloga je pripremljena od kombinacije brašna, margarina, šećera, jaja, mleka i praška za pecivo, dok fil sadrži šljive, trešnje, šećer, bademe i vanilin šećer.

Pita je dobila ime po Mihajlu Pupinu, srpskom naučniku koji je otišao u Ameriku i prvo što je tamo pojeo bila je pita od šljiva.

- Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista - pisao je Pupin u svojim memoarima.

Foto: Vikipedija

 

 

Sve ostalo je istorija. Danas ovaj slatkiš važi za specijalitet u Vojvodini, a pripema se lako i ukus je očaravajući.

Potrebno je za 8 osoba:

Testo

550 g brašna
125 g margarina
250 g šećera
2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
2 dl mleka
prašak za pecivo
kašičica sode bikarbone

Fil

Voće, šljiva, šljive
FOTO: PROFIMEDIA
700 g šljiva
200 g višanja
250 g šećera
100 g badema
½ kašičice vanilin šećera

Dekoracija

šećer u prahu

Priprema:

  • Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom).
  • U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
  • U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
  • Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
  • Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
  • (Stvarukusa)

    BONUS VIDEO: