Пупинова пита је традиционална српска пита од шљива. Подлога је припремљена од комбинације брашна, маргарина, шећера, јаја, млека и прашка за пециво, док фил садржи шљиве, трешње, шећер, бадеме и ванилин шећер.

Пита је добила име по Михајлу Пупину, српском научнику који је отишао у Америку и прво што је тамо појео била је пита од шљива.

- Када сам се искрцао пре четрдесет и осам година у Касл Гардену, имао сам у џепу свега пет центи. И да сам уместо пет центи донео пет стотина долара, моја судбина у новој, мени потпуно непознатој земљи, не би била ништа друкчија. Млади досељеник, као што сам тада био ја и не почиње ништа док не потроши сав новац који је понео собом. Ја сам донео пет центи и одмах сам их потрошио на један комад пите од шљива, што је у ствари била назови пита. У њој је било мање шљива, а више коштица! А да сам донео и пет стотина долара, требало би ми само мало више времена да их утрошим, вероватно на сличне ствари, а борба за опстанак која ме је очекивала остала би иста - писао је Пупин у својим мемоарима.

Фото: Википедија

 

 

Све остало је историја. Данас овај слаткиш важи за специјалитет у Војводини, а припема се лако и укус је очаравајући.

Потребно је за 8 особа:

Тесто

550 г брашна
125 г маргарина
250 г шећера
2 јаја (једно цело и једно жуманце)
2 дл млека
прашак за пециво
кашичица соде бикарбоне

Фил

Воће, шљива, шљиве
ФОТО: ПРОФИМЕДИА
700 г шљива
200 г вишања
250 г шећера
100 г бадема
½ кашичице ванилин шећера

Декорација

шећер у праху

Припрема:

  • Шљиве ољуштити и извадити коштице (по жељи шљиве посути циметом).
  • У посуди одговарујеће величине помешати брашно и маргарин док се не добије растресита (прхка) текстура.
  • У мешавину маргарина и брашна додати 250 г шећера, прашак за пециво и соду бикарбону, добро промешати, а након тога додати јаје, жуманце и млеко. Месити док се не добије компактно тесто које се одваја од зидова посуде. По потреби додати још брашна.
  • Тесто поделити на два дела, оклагијом развући прву "кору", прекрити дно тепсије за печење која је претходно добро подмазана или обложена папиром за печење.
  • На ту кору распоредити воће. Воће посути крупно млевеним бадемима и остатком шећера. Прекрити другом кором направљеном од остатка теста.
  • (Стварукуса)

    БОНУС ВИДЕО: