Srpska pravoslavna crkva u petak proslavlja Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Petar i Pavle su prvi propovednici hrišćanstva i najbližim učenici Isusa Hrista, a sam praznik se svrstava u 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Sveti apostol Petar

Sveti apostol Petar bioje ribar i najpre se zvao Simeon. On je prvi od učenika jasno izrazio veru u Gospoda Isusa rekavši: "Ti su Hristos, Sin Boga živoga". Petar je činio velika čuda: lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak su se i od njegove senke isceljivali bolesnici.

Pavle bio gonitelj hrišćana

Sveti apostol Pavle bio je rodom iz Tarsa, najpre se zvao Savle, a bio farisej i gonitelj Hrišćanstva. Prema predanju bio je deset godina mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od navećih propovednikai teologa prve hrišćanske crkve. Pošto je ispunio dane i noći trudom i stradanjem za Hrista, organizovao crkvu u mnogobrojnim mestima, mogao reći: "Ne živim ja, nego Hristos živi u meni", tada je bio posečen u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Petrovdan je u Srbiji slava mnogih kuća.  Smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme, a prati ga mnogo običaja.

Uoči petrovdana najstariji ukućanin bere po cvet petrovca za svakog u kući. Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Zatim, postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

(Magazin Novosti)

BONUS VIDEO: