Tekstopisac je umro u svom domu u Kaliforniji u ponedeljak okružen porodicom, navodi se u saopštenju na njegovoj Instagram stranici koje je izašlo danas.

- Zdravstveni problemi koji su primorali DŽona da okonča svoju epsku turneju, konačno su doveli do mira za jednog od najvećih svetskih koncertnih performera. DŽon Majal nam je dao 90 godina neumornih napora da obrazujemo, inspirišemo i zabavljamo - piše u saopštenju.

Foto: Profimedia

 

+

Majal, koji je rođen u Maklsfildu, a odrastao u Mančesteru, osnovao je Bluzbrejkerse 1960-ih. Bio je zaslužan za pomoć u razvoju oživljavanja bluza među belim muzičarima u Engleskoj - i opisan je kao "kum britanskog bluza".

Majal je 2014. za Gardijan rekao da je "u to vreme scena u Americi bila rasno podeljena" – ali u Evropi i Engleskoj "crni bluz je počela da čuje publika koja ga nije slušala u Americi".

Nakon njihovog albuma iz 1966. sa gitaristom Kleptonom, muzički kritičari su Bluzbrejkerse proglasili jednim od najuticajnijih bluz bendova na svetu.

Grupa je takođe postala poligon za druge poznate rok muzičare, uključujući Pitera Grina iz Flitvud Meka, DŽona Mekvija i Mika Flitvuda, kao i Mika Tejlora iz Rolingstonsa - učvrstivši Majalovu reputaciju kao "magneta za ozbiljne talente".

On je za Gardijan rekao da je "uspeo da izabere neke prilično posebne ljude", birajući članove benda na osnovu specifičnog zvuka koji je želeo.

Majal se preselio u Los Anđeles 1969. i nastavio da predvodi bendove, izdaje desetine albuma i ide na turneje širom SAD i Evrope, prema njegovoj biografiji u Kući slavnih rokenrola.

Proglašen je za OBE (Oficir Ordena Britanske imperije) 2005. godine.

Iza Majala je ostalo šestoro dece, sedmoro unučadi i četvoro praunučadi, navodi se u porodičnom saopštenju povodom njegove smrti.

(Blic)

BONUS VIDEO: