Текстописац је умро у свом дому у Калифорнији у понедељак окружен породицом, наводи се у саопштењу на његовој Инстаграм страници које је изашло данас.

- Здравствени проблеми који су приморали Џона да оконча своју епску турнеју, коначно су довели до мира за једног од највећих светских концертних перформера. Џон Мајал нам је дао 90 година неуморних напора да образујемо, инспиришемо и забављамо - пише у саопштењу.

Фото: Профимедиа

 

+

Мајал, који је рођен у Маклсфилду, а одрастао у Манчестеру, основао је Блузбрејкерсе 1960-их. Био је заслужан за помоћ у развоју оживљавања блуза међу белим музичарима у Енглеској - и описан је као "кум британског блуза".

Мајал је 2014. за Гардијан рекао да је "у то време сцена у Америци била расно подељена" – али у Европи и Енглеској "црни блуз је почела да чује публика која га није слушала у Америци".

Након њиховог албума из 1966. са гитаристом Клептоном, музички критичари су Блузбрејкерсе прогласили једним од најутицајнијих блуз бендова на свету.

Група је такође постала полигон за друге познате рок музичаре, укључујући Питера Грина из Флитвуд Мека, Џона Меквија и Мика Флитвуда, као и Мика Тејлора из Ролингстонса - учврстивши Мајалову репутацију као "магнета за озбиљне таленте".

Он је за Гардијан рекао да је "успео да изабере неке прилично посебне људе", бирајући чланове бенда на основу специфичног звука који је желео.

Мајал се преселио у Лос Анђелес 1969. и наставио да предводи бендове, издаје десетине албума и иде на турнеје широм САД и Европе, према његовој биографији у Кући славних рокенрола.

Проглашен је за ОБЕ (Официр Ордена Британске империје) 2005. године.

Иза Мајала је остало шесторо деце, седморо унучади и четворо праунучади, наводи се у породичном саопштењу поводом његове смрти.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: