Portparol Komisije za spoljne poslove Peter Stano rekao je za Evroaktiv da članstvo Meksika u Međunarodnom krivičnom sudu znači da je ova zemlja zakonski obavezana da uhapsi Putina, ako on prihvati poziv da prisustvuje ceremoniji u Meksiko Sitiju 1. oktobra.

Stano je podsetio da je Meksiko bio deo mirovnog samita u Švajcarskoj u junu ove godine, gde je "postojao konsenzus da Rusija mora da okonča svoj rat protiv Ukrajine", kao i da se Meksiko "uzastopnim glasanjima u UN" pridružio velikoj većini međunarodne zajednice, koja je osudila rat Rusije u Ukrajini i pozvala na njegov prekid.

On je, međutim, primetio da Meksiko, kao i sve druge zemlje, ima pravo da razvija svoje međunarodne odnose u skladu sa sopstvenim interesima.

Foto: Profimedia

 

Prethodno je Ambasada Ukrajine u Meksiku zatražila od meksičke vlade da uhapsi Putina ukoliko bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane Šejnbaum.

Međunarodni krivični sud je u martu 2023. godine izdao nalog za hapšenje Putina, kojeg optužuje za ratne zločine, uključujući "nelegalnu deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju", nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine

BONUS VIDEO: