Na početku rasprave, na kojoj će se raspravljati o istragama i dokazima, sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je primetio da se na prethodnim konferencijama rasprava u sudnici "razlila u lično intonirane napade između sudija i tužilaca".

"To ne bih voleo da se odvija u sudnici i ukazujem na Kodeks ponašnaja branilaca i tužilaca u postupku, koji su dužni da se ponašaju sa dužnim poštovanjem prema svim učenicima u postupku", naveo je sudija Giju.

Pozvao ih je da se uzdrže od ličnog i agrsivog obraćanja, kao i ličnih komentara i kritika.

U slučaju nepridržavanja tih načela i obaveza, sudija je najavio da će primeniti mere da to spreči.

Optuženi Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići prate konferenciju preko video veze iz pritvorske jedinice u Hagu, dok su neki od njihovih branilaca u sudnici, a drugi takdoje prate konferenciju putem video veze.

Na konferenciji predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza, istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će do 31. januara 2022. godine okončati obelodanjivanje svojih dokaza, a na konferenciji će biti pozvano da se izjasni da li taj datum ostaje.

Sudija je predvideo da se 10. statusna konferencija održi 4. februara.

Sva četvrotica optuženih uhapšeni su 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Tači, koji je bio predsednik privremenih prištinskih institucija, prethodno je podneo ostavku i predao se sudu u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine na 40 mesta na kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.