Najstrašnije je u gradu Glocko u kome je jutros otpočeta evakuacija i u kom se jedna osoba udavila. U toku dana došlo je do pucanja brane u ovom delu Poljske zbog čega je ceo grad poplavljen, slomljeni su mostovi, a bujica nosi sve pred sobom. Posledice ove poplave prete da unište mali turistički grad Nisa.

Za nekoliko sati poplavni talas će stići do Nise i potpuno će ga potopiti.

Gradonačelnik grada Kordijan Kolbiarž objavio je na Fejsbuku poruku u kojoj piše da će se zbog pucanja brane u Stronje Šleskom ispuštanje vode iz jezera sa sadašnjih 600 povećati na 1.000 kubnih metara u sekundi.

 

– To znači da će grad uskoro biti poplavljen. Pitanje je sata – kaže gospođa Malgožata, koja je neposredno pre vikenda došla da vidi majku.

U saopštenju gradonačelnik Nisa traži poziva oprez.

- Policija zatvara dva naša mosta (ul. Košćuški i Bema)! Izbegavajte šetnju po šumovitim predelima. Već imamo nekoliko oborenih stabala - piše Kordijan Kolbiarž.

Podsetimo, ciklon Boris hara Evropom od srede uveče. Jake kiše, vetrovi i poplave zatvorile su Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju. U Austriji je proglašena vandredna situacija, a izlile su se dve reke, Dunav i Vin. U Poljskoj je pukla brana, a to je kao posledicu imalo da voda koja prolazi od siline nosi sve pred sobom. U Rumuniji su juče stradale četiri osobe. U četiri grada u Češkoj danas je krenula evakuacija, preneo je Telegraf.

BONUS VIDEO: