Sve veći broj pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici postaje ozbiljan problem, ometajući svakodnevni život građana. Zbog ovog problema, postavljene su kamere u pojedinim delovima grada kako bi se otkrilo odakle dolaze psi lutalice.

- Naš grad ima jedini azil za pse u regionu, sa kapacitetom od 400 pasa - rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović - Naše službe za higijenu zbrinjavaju pse lutalice koje uhvate na ulicama, a koji nemaju vlasnika ili čip. Zahvalan sam Kazneno-popravnom zavodu i upravniku Olimpiću, koji su zajedno s nama uspeli da realizuju ovaj projekat.

Ipak, Nedimović ističe da se grad suočava sa ozbiljnim problemom.

Foto: Z. Jovanović

 

 

- U poslednjih mesec dana, a to se dešava već neko vreme, beležimo praksu da iz susednih opština, posebno iz pravca Mačve, kombijima dovoze pse i ostavljaju ih kod nas, uglavnom u selu Utalica. Te opštine nisu iz našeg okruženja, niti pripadaju Sremskoj Mitrovici. Postavili smo kamere i zabeležili nekoliko slučajeva u kojima se psi istovaruju na svakih 10-15 dana. Juče smo imali još jednu "isporuku" iza bazena, gde kombiji istovare 10-15 pasa lutalica.

Foto: M. Vukadinović

 

 

Nedimović dodaje da pola pasa u azilu dolazi sa teritorije Sremske Mitrovice, dok druga polovina stiže iz drugih opština.

- Mi nismo odgovorni za to što te opštine nisu rešile problem sa svojim azilima. Neću dozvoliti da se ovako postupa jer je naš azil prepun, i spremni smo da preduzmemo drastične mere. Pozivam predsednike opština da reše ovaj problem sa svojim komunalnim preduzećima, a ukoliko to ne učine, preduzećemo neophodne korake kako bismo zaštitili naš grad. Borimo se protiv problema pasa lutalica na našim ulicama i nećemo dozvoliti da ovaj problem eskalira.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Gradonačelnik zaključuje da će se problem prvo pokušati rešiti mirnim putem, a počinioci će biti prijavljeni policiji.

BONUS VIDEO: