Nije bio samo izvanredan naučnik, već i strastveni muzičar. Tokom svog života, često je svirao violinu, a muzika je igrala ključnu ulogu u njegovom kreativnom procesu. Verovao je da mu muzika pomaže u razmišljanju o složenim naučnim problemima.

Zanimljivo je da je Ajnštajn često isticao povezanost između muzike i nauke, smatrajući da su oba područja izražavanje univerzalnog reda i harmonije.

NJegova omiljena kompozicija bila je Mocartova "Sonata za violinu i klavir", a često je govorio da mu je sviranje violine pomagalo u oslobađanju od stresa i razvoju ideja.

Foto: Profimedia

 

- Život bez sviranja za mene je nezamisliv. U muzici živim svoje snove. Svoj život vidim u smislu muzike i najviše joj se radujem u životu - rekao je Ajnštajn.

NJegova druga supruga Elsa je takođe komentarisala Ajnštajnovu ljubav: - Glazba mu pomaže kada razmišlja o svojim teorijama. On ode u svoju radnu sobu, vrati se, odsvira nekoliko akorda na klaviru, nešto zabeleži i vrati se u svoju radnu sobu.

Ova strast prema muzici ne samo da je obogaćivala njegov život, već je i doprinela njegovom genijalnom razmišljanju o prirodi svemira, piše National Geographic.

BONUS VIDEO: