Albanski premijer Edi Rama otkrio je da je važnu ulogu u poboljšanju odnosa sa Srbijom imala njegova prva poseta Beogradu. Konstatovao je da njegova zemlja i Srbija imaju razlike, ali i da to dve države ne bi trebalo da "sprečava da u drugim oblastima sarađuju, jer postoji mnogo zajedničkih interesa".

Na pitanje kakav je trenutni odnos prema susednim zemljama, posebno prema Srbiji, Rama je otkrio privatne detalje.

Foto: Profimedia

 

 

- Komšije su komšije, ne možeš da ih biraš. Ali uvek treba raditi na tome da se odnosi sa njima popravljaju u neguju. Moja baba je bila mudra žena, nije imala formalno obrazovanje ali je čitala sa oduševljenjem. Uvek je govorila: "Srećne komšije, srećna kuća". Zato sam potpuno promenio naš odnos sa Srbijom - rekao je Rama.

Kako je rekao, važnu ulogu odigrao je njegov dolazak u Srbiju.

Foto: Profimedia

 

 

- Bili smo potpuno razdvojeni dok nisam prvi put posetio Beograd kako bih uspostavio vezu sa Srbijom. Naravno, imamo razlike, posebno u pogledu na KiM. Srbija još uvek poriče da je Kosovo samostalna i nezavisna država. A tu nema povratka - dodaje Rama.

Kako kaže, "to ne bi trebalo da nas sprečava da u drugim oblastima sarađujemo, jer postoji puno zajedničkih interesa".

- Čak i ako je Srbija, na primer, bliža Rusiji i Kini, što Albanija nikada ne bi uradila, ipak nam je potreban održiv mir - rekao je Rama.

(Dojče vele)

BONUS VIDEO: