Izvor lista rekao je da je odlazeća gradonačelnica Podgorice boravila u Briselu u četvrtak, gde je imala razgovor za novi posao, kao jedna od više kandidtkinja iz istočne Evrope.

List navodi da su među kandidatkinjama navodno i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i bivša ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska, bivši letonski premijer Krišjaniš Karinš, kao i odlazeća estonska komesarka za energiju Kadri Simson.

Navodno u Alijansi postoji saglasnost da zamenik Rutea bude žena iz istočne Evrope.

Isključivu nadležnost za izbor svog zamenika ima generalni sekretar NATO-a.

Rute, bivši holandski premijer, koji je stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a 1. oktobra umesto Jensa Stoltenberga, nedavno je pozvao države članice da predlože kandidate.

Foto: Profimedia

 

Dosadašnji zamenik generalnog sekreatara Mirčea DŽoana podneo je ostavku u septembru da bi učestvovao u predsedničkoj kampanji u Rumuniji u novembru, a za v. d. zamenika sekretara Stoltenberg je imenovao nemačkog diplomatu Borisa Rugea.

Pojedini crnogorski mediji preneli su u junu pisanje turskih portala da bi bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović mogao da bude kandidat za zamenika generalnog sekretara NATO-a.

Crnogorsko ministarstvo odbrane saopštilo je tada "Vijestima" da nije dobilo ni formalno, niti neformalno obaveštenje o eventualnoj kandidaturi Đukanovića, niti direktno od bilo koje članice NATO-a, niti posredstvom Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Profimedia

 

Injac je potpredsednica vladajućeg Pokreta Evropa sad, a za gradonačelnicu Podgorice izabrana je u aprilu prošle godine.

Bila je ministarka odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Foto: Jutjub printskrin/RTCG - Zvanični kanal