Сардине су препуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, каже др Џош Акс. Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља.

Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма, а ово су бенефити.

Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:

  • 191 калорија
  • 22,7 грама протеина
  • 10,5 грама масти
  • 8,2 микрограма витамина Б12
  • 48,5 микрограма селена
  • 250 јединица витамина Д
  • 451 милиграм фосфора
  • 351 милиграм калцијума
  • 4,8 милиграма ниацина
  • 2,7 милиграма гвожђа
  • 365 милиграма калијума
  • 35,9 милиграма магнезијума
  • 0,2 милиграма бакра
  • 1,9 милиграма витамина Е
  • 0,2 милиграма витамина Б6
  • 1,2 милиграма цинка
  • Обилују Омега 3-масним киселинама

Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.

 

Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Такође, повољно делују на здравље срца, а доказано је да снижавају ниво холестерола и триглицерида.

БОНУС ВИДЕО: