Сардине су препуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, каже др Џош Акс. Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља.
Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма, а ово су бенефити.
Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:
- 191 калорија
- 22,7 грама протеина
- 10,5 грама масти
- 8,2 микрограма витамина Б12
- 48,5 микрограма селена
- 250 јединица витамина Д
- 451 милиграм фосфора
- 351 милиграм калцијума
- 4,8 милиграма ниацина
- 2,7 милиграма гвожђа
- 365 милиграма калијума
- 35,9 милиграма магнезијума
- 0,2 милиграма бакра
- 1,9 милиграма витамина Е
- 0,2 милиграма витамина Б6
- 1,2 милиграма цинка
- Обилују Омега 3-масним киселинама
Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.
Прочитајте још
Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Такође, повољно делују на здравље срца, а доказано је да снижавају ниво холестерола и триглицерида.