Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, kaže dr DŽoš Aks. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.

Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a ovo su benefiti.

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:

  • 191 kalorija
  • 22,7 grama proteina
  • 10,5 grama masti
  • 8,2 mikrograma vitamina B12
  • 48,5 mikrograma selena
  • 250 jedinica vitamina D
  • 451 miligram fosfora
  • 351 miligram kalcijuma
  • 4,8 miligrama niacina
  • 2,7 miligrama gvožđa
  • 365 miligrama kalijuma
  • 35,9 miligrama magnezijuma
  • 0,2 miligrama bakra
  • 1,9 miligrama vitamina E
  • 0,2 miligrama vitamina B6
  • 1,2 miligrama cinka
  • Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

 

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

BONUS VIDEO: