У тексту испод вам враћамо успомене. Покушајте саму да направите старинску топлу штрудлу са маком којој нећете моћи одолети. 

Потребни састојци: 

За тесто: 

  • 500 г брашна
  • 250 мл млека
  • 100 мл уља
  • 2 јајета
  • 1/2 коцке свежег квасца
  • 1/2 кашичице соли
  • 5 кашичица шећера

За надев:

  • 500 г млевеног мака
  • 200 г шећера
  • 3 дл млека
  • 1 кесица ванилин шећера

За премазивање:

  • 1 жуманце
  • неколико капи уља

За посипање:

  • по потреби шећера у праху

Припрема:

Рерну загрејте на 200 степени. Размутите квасац у 250 мл млека, па додајте квасац и кашику шећера. Пустите 15 минута да се активира. Сипајте брашно у дубљу ванглу, па му додајте надошли квасац, јаја, уље, шећер и со. Замесите глатко тесто. Онда га премесите на побрашњеној радној површини, и поделите на 2 јуфке. Прекријте их крпом и оставите тако 45 минута. Млеко са шећером загрејте до кључања, па додајте млевени мак и добро сједините.Оклагијом растањите јуфке па премажите надевом од мака. Уролајте у штрудлу, па пребаците у плех обложен пек папиром. Премажите умућеним жуманцетом. Пеците штрудле око 45 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. Попрскајте водом, па покријте сувом крпом и оставите да се охладе. На крају их поспите шећером у праху.

Фото: Профимедиа

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: