Јечам је нутритивно богата житарица која је пала у сенку осталих, популарнијих врста. Ипак, од давнина је позната као намирница која се лако вари, садржи доста влакана па је због тога добра за покретљивост црева, обезбеђује телу неопходне витамине попут витамина Б, А и Е.
ФОТО: Профимедиа
Такође, јечам садржи велику количину лизина, аминокиселине која активно учествује у синтези колагена. Ова супстанца је градивно ткиво зглобова, хрскавице, али и ноктију, косе, коже. Самим тим може помоћи да се одржи еластичност коже и спречи настанак бора. Ољуштена зрна јечма називају се бисерни јечам због свог посебног сјаја и могу се спремати на више начина, а један од најлакших је каша.
Састојци:
- 2 чаше ољуштеног јечма
Прочитајте још
- 6 чаша млека
Припрема:
У посуду са житарицама сипајте воду и оставите преко ноћи. Сутрадан исперите и процедите, па житарице сипајте у згрејано млеко. Пустите да млеко проври, а затим поклопите, смањите температуру И на тихој ватри кувајте око сат и по времена.