Ради се о сардинама, риби која се често неправедно запоставља. Многи је избегавају јер је повезују с јефтином конзервираном храном, али стручњаци истичу да би сардине требале бити редован део исхране сваког ко пази на здравље.  Сардине су богате протеинима, омега-3 масним киселинама и витаминима који јачају цео организам.

Сардине су, како пише ТСН, мали прави пакет здравља. Обилују омега-3 масним киселинама које помажу у снижавању крвног притиска, чишћењу крвних судова и јачању рада срца. Осим тога, редовна конзумација може побољшати расположење и смањити ниво стреса.

Фото: Профимедиа

 

Поред здравих масти, сардине су одличан извор лако пробављивих протеина, због чега су идеалан избор за спортисте, децу и старије особе. Оне пружају дуг осећај ситости, а захваљујући витамину Д помажу очувању здравих костију и јачању имунитета.

Иако се лосос често сматра симболом здраве исхране, нутриционисти наглашавају да су сардине нутритивно врло близу, а вишеструко повољније. Разлика у цени је велика, док су користи за здравље готово исте. Поред тога, сардине су мале рибе које живе краће, па у себи накупљају мање живе и других тешких метала у поређењу с већим врстама попут туне или сабљарке.

Фото: Профимедиа

 

Сардине су и изузетно практичне — могу се јести свеже, печене на тигању или роштиљу, али и из конзерве, уз мало лимуна, маслиновог уља и свежег хлеба. Одличне су и као додатак салатама, тестенинама или као здрава протеинска ужина. Ако бирате конзервиране сардине, стручњаци саветују да их купујете од проверених произвођача у већим продавницама. Најбоље су сардине у маслиновом уљу или сопственом соку, без додатака конзерванса и вештачких арома.

БОНУС ВИДЕО: