Парадајз губи укус и текстуру

Хлађење успорава зрење парадајза и утиче на мирис и укус, што резултира бљутавим и зрнастим плодовима; стручна истраживања показују да краће хлађење до неколико дана можда не мења много, али након седам дана укус опада и потрошачи то лако примете.

Фото: Профимедиа

 

Хлеб брже стари у фрижидеру

Фрижидер подстиче ретроградацију скроба у хлебу, што убрзава процес стезања и исушивања; иако хлађење може успорити појаву плесни, текстура хлеба постаје тврђа и мање пријатна за јело, па је замрзивач често боља опција за дуже чување.

Фото: Профимедиа

 

Кромпир постаје сладак и може формирати штетне супстанце при печењу

На ниским температурама скроб у кромпиру се претвара у шећере, што даје сладак и зрнаст осећај; када се такав кромпир пржи или пече, повећава се стварање акриламида, једињења која здравствене организације саветују да се смањи у исхрани.

Промените место чувања: парадајз држите на собној температури, хлеб у посуди на пулту или замрзнут за дуже чување, а кромпир у тамном, хладнијем, али не хладном простору ван фрижидера.

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)