Парадајз губи укус и текстуру
Хлађење успорава зрење парадајза и утиче на мирис и укус, што резултира бљутавим и зрнастим плодовима; стручна истраживања показују да краће хлађење до неколико дана можда не мења много, али након седам дана укус опада и потрошачи то лако примете.
Фото: Профимедиа
Хлеб брже стари у фрижидеру
Фрижидер подстиче ретроградацију скроба у хлебу, што убрзава процес стезања и исушивања; иако хлађење може успорити појаву плесни, текстура хлеба постаје тврђа и мање пријатна за јело, па је замрзивач често боља опција за дуже чување.
Фото: Профимедиа
Кромпир постаје сладак и може формирати штетне супстанце при печењу
На ниским температурама скроб у кромпиру се претвара у шећере, што даје сладак и зрнаст осећај; када се такав кромпир пржи или пече, повећава се стварање акриламида, једињења која здравствене организације саветују да се смањи у исхрани.
Промените место чувања: парадајз држите на собној температури, хлеб у посуди на пулту или замрзнут за дуже чување, а кромпир у тамном, хладнијем, али не хладном простору ван фрижидера.
БОНУС ВИДЕО:
(Крстарица)