Најчешћи разлог зашто кисели купус омекша јесте недостатак соли у пресолцу. Управо со има кључну улогу у процесу ферментације, јер спречава развој бактерија које изазивају труљење и губитак чврстоће.

Како да спасите кисели купус

Извадите купус из буренцета и исперите га под млазом хладне воде.

Направите нову саламуру – на један литар воде додајте једну кашику морске соли. Ако имате веће буренце, пропорционално повећајте количину воде и соли.

Фото: Shutterstock

 

Морска со ће зауставити развој бактерија и помоћи да купус поново постане чврст и свеж.

Рен и целер враћају свежину и укус

Још један проверен трик јесте да у буренце додате нарезан или изрендан корен рена. Рен има антибактеријска својства и помаже да се избистри мутан пресолац.

Поред рена, можете додати и неколико стабљика целера – он не само да побољшава арому, већ додатно ојачава главице купуса.

Тајна румунских домаћица

Румунске домаћице имају још један традиционални трик: претакање пресолца. Поступак се ради тако што се саламура преливањем “пусти да дише” – с једне посуде у другу, али са висине, како би се обогатила кисеоником.

Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/My kitchen Tanja

 

На тај начин пресолац постаје бистрији, а купус добија пријатнији укус и мирис.

Ако је пресолац и даље превише мутан, не замењујте га одмах потпуно, већ поступно.

Правило које не смете заборавити

Буренце са киселим купусом увек чувајте на хладном месту. Висока температура убрзава ферментацију и може додатно омекшати купус, што доводи до губитка квалитета ваше зимнице.

 Ако желите да спасите гњецав кисели купус, кључ је у морској соли, корену рена и правилном чувању на ниској температури. Ови једноставни кораци помоћи ће да ваш купус поново буде хрскав, укусан и спреман за свако традиционално јело.

БОНУС ВИДЕО: