Најчешћи разлог зашто кисели купус омекша јесте недостатак соли у пресолцу. Управо со има кључну улогу у процесу ферментације, јер спречава развој бактерија које изазивају труљење и губитак чврстоће.
Како да спасите кисели купус
Извадите купус из буренцета и исперите га под млазом хладне воде.
Направите нову саламуру – на један литар воде додајте једну кашику морске соли. Ако имате веће буренце, пропорционално повећајте количину воде и соли.
Фото: Shutterstock
Морска со ће зауставити развој бактерија и помоћи да купус поново постане чврст и свеж.
Рен и целер враћају свежину и укус
Још један проверен трик јесте да у буренце додате нарезан или изрендан корен рена. Рен има антибактеријска својства и помаже да се избистри мутан пресолац.
Прочитајте још
Поред рена, можете додати и неколико стабљика целера – он не само да побољшава арому, већ додатно ојачава главице купуса.
Тајна румунских домаћица
Румунске домаћице имају још један традиционални трик: претакање пресолца. Поступак се ради тако што се саламура преливањем “пусти да дише” – с једне посуде у другу, али са висине, како би се обогатила кисеоником.
Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/My kitchen Tanja
На тај начин пресолац постаје бистрији, а купус добија пријатнији укус и мирис.
Ако је пресолац и даље превише мутан, не замењујте га одмах потпуно, већ поступно.
Правило које не смете заборавити
Буренце са киселим купусом увек чувајте на хладном месту. Висока температура убрзава ферментацију и може додатно омекшати купус, што доводи до губитка квалитета ваше зимнице.
Ако желите да спасите гњецав кисели купус, кључ је у морској соли, корену рена и правилном чувању на ниској температури. Ови једноставни кораци помоћи ће да ваш купус поново буде хрскав, укусан и спреман за свако традиционално јело.