Постоји неколико сорти грожђа, а оно што их у већини случајева разликује јесте боја. 

Постоји: црвено, бело и црно грожђе.

Разлике између црног и белог грожђа

Када је у питању количина минерала и витамина, разлика међу сортама грожђа је минимална.

Све сорте се углавном састоје од воде и богате су фруктозом.

И зелено и црно грожђе имају исте здравствене предности.

Фото: Софија Бабовић

 

 

Једина разлика између белог и црног грожђа је у томе што грожђе у тамнијим нијансама има много већу количину ресвератрола.

Такође, црно и црвено грожђе има ресвератрол.

Ресвератрол је познатпо томе што позоитивно утиче на старење. .

Осим тога, регулише шећер у крви и повећава лучење инсулина у вашем телу.

Семе и кожица црвеног грожђа, осим тога, имају и велику количину влакана.

Фото: Профимедиа

 

Пулпа грожђа је богата витаминима Б1, Б6, Б2, А и Ц; минерала сали, бакра, гвожђа, магнезијума, цинка, калијума и натријума; и органске киселине, јабучне, винске и лимунске.

Кожица грожђа садржи бројне полифеноли (пре свега ресвератрол), који смањују потрошњу енергије, накупљање масти у јетри, па чак и крвни притисак.

Што се тиче калорија грожђа, то је око 60 на 100 грама, тако да је нискокалорично воће.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".