Бранислав Ранђеловић је гостујући у Београдској хроници РТС-а да уз сво уважавање ситуације и породице жртава из ОШ "Владислав Рибникар", матура мора да се спреми и због остатка система.

- Да ли ће бити другачијих односа и услова за децу из Рибникара, о томе ће одлучити министарство - казао је Ранђеловић.

Матуру су, каже, раније припремили, задаци су спремани током протекле јесени.

- Новитет је да је трећи комбиновани тест сада трећи изборни тест. Осмацима смо олакшали. Чини нам се да је то добар потез, а видећемо после јуна да ли ће резултати бити бољи или лошији у односу на комбиновани тест - истиче Ранђеловић.

Напомиње да матуру спремају онако како је у правилницима. "Пратили смо стандарде. Деца не треба да очекују ништа теже или лакше у односу на раније генерације", наводи.

Додаје да је сада касно за савете.

- Деца се спремају, имали су пробу. Сигуран сам да су искористили паметно сазнања након пробне матуре. Саветујемо да буду мирни и сталожени, неће бити ништа што нису видели у школи - указује Ранђеловић.

На питање због чега се и овог пута предложило одлагање велике матуре, Ранђеловић истиче да како се чуло, предлог иде од Министарства, у правом тренутку, када измене Закона о средњем образовању иде у Скупштину.

- Надамо се да ће Скупштина усвојити предлог који је врло разуман. Много смо разговарали са колегама унаоколо по Србији, и то јесте иницирало предлог. Није ствар само у изменама закона. Факултети су требали још августа прошле године да изађу и да ђаци који се спремају за матуру знају услове. Већ смо у цајтноту и чинило се да је касно за ову генерацију - напомиње Ранђеловић.

Наводи да је најбољи метод преписати од неког ко је то успешно извео.

- Али је и у окружењу ишло са много странпутица. Матура није тек тако да се уведе, много је ту деце, факултета. Ово министарство није спремно да крене у тако озбиљан потез ако све није припремљено како треба - истиче Ранђеловић.

Каже да теоретски постоји могућност да се следеће године одржи велика матура.

- Мислим да би било разумно због деце да идемо овим путем како је Министарство предложило - казао је Ранђеловић.

Наводи да је рађен тест ПИЛС са четвртацима у јеку короне и да су показали изнад просечне резултате.

Подсећа да ће имати пробу велике матуре крајем маја месеца, само из матерњег језика. - Ако буде одложена имаћемо врло вероватно још неколико проба, пре свега са онима који су сада први разред - закључио је Ранђеловић.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: