Свети апостол Јуда био је један од дванаесторице апостола, из племена Давидова и Соломонова. Родитељи су му били Саломија и Јосиф, касније обручник Пречисте Деве Марије. Он није онај Јуда који је издао Исуса, а познат је и као Левије и као Тадеј.

Поред Исуса, имао је три брата од којих је најзнаменитији био Јаков и то због тога што је једини од њих четворице добровољно дао део наслеђеног имања Исусу. Јаков је касније назван братом божјим, а Јуда је себе називао братом Јаковљевим, јер је због својих ранијих грехова - невера, завист и небратољубље, мислио да није достојан да буде назван братом божјим.

Свети апостол Јуда имао је велику ревност за Господа Христа и горео је од жеље да сав свет спозна Христа и да верује у њега да би добио спасење.

По вазнесењу Господа Исуса Христа на небо, свети апостол Јуда кренуо је у свет да проповеда јеванђеља. Ширио је хришћанство с почетка у Јудеји, Галилеји, Самарији, Идумеји, затим у Арабији, Сирији и Месопотамији, а можда и у Персији.

Многе напоре и патње поднео је свети апостол Јуда док је  обраћао народе вери у Христа и изводио их на пут спасења. У таквим крстоносним подвизима стигао је и до Араратске покрајине, где је многе одвратио од идолопоклонства и привео их  Христовој вери.

Како су хришћани, а нарочито проповедници хришћанстава, тада били сурово прогањани и уништавани од стране власти, и свети Јуда, као и други апостоли, у једном је трену ухапшен и дуго мучен на страхотне начине. На крају су га многобошци разапели на крст и изрешетали стрелама. Тако је завршио свој подвиг свети апостол Јуда.

Молитва

Видећи те као Христовог рођака, о Јудо, и као храброг мученика, свештено те хвалимо, јер си обмане демонске разорио и веру сачувао: Зато данас свесвету успомену твоју празнујемо и опроштај грехова твојим молитвама задобијамо.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".