Брновић је желео да постане први православац сенатор у Вашингтону, али му се та жеља није остварила. На питање како би описао однос са Трампом са  којим се неколико пута састао у Белој кући, Брновић одговара:

Ја имам веома интересантан однос са председником Трампом. Сећам се да је, када сам се кандидовао за Сенат, он буквално позвао моју мајку и био је веома шармантан. Прва ствар коју јој је рекао била је "ви сте чврсти људи...ви потичете из тешког дела света, пуног бораца..."

Веома сам поносан на моје етничке корене. Породица мог оца је дошла из Црне Горе, а Брновићи су племе из Љешанске нахије. Породица моје мајке је дошла из Далмације и ја сам православни Србин по вери, тако да можете да се каже да сам покупио оно најбоље од целог Балкана! Моја жена и ја смо се венчали у цркви у којој су крштена и наша деца и то је црква у Финиксу у Аризони коју посећујем целог живота.

Моја православна вера чини велики део оног што јесам. Смешно је када се тога сада присетим, али када сам одрастао празници које је славила моја породица, на пример, били су различитих датума за Божић и Ускрс (у односу на америчке), што ме је чинило посебним у односу на друштво из разреда. Чак и начин на који смо славили Ускрс, сећам се да су моји пријатељи сматрали "чудним" то што једемо јагњетину за сваки Ускрс.

А тек наше презиме? Већина мојих наставника заправо није могла да га изговори и некада су га чак и исмевали. Али ја сам га увек са поносом прихватао то да су моја породица и наша црква и обичаји мало другачији у односу на оне код свих других. Због тога верујем да је важно да мојим ћеркама преносим наше вредности и историјско знање.

Фото: Јутјуб принтскрин/Serbian News USA

 

Увек кажем да када ваша породица није учила историју, већ ју је проживљавала, онда имате јединствен поглед на то колико је важна слобода. Било која влада која је довољна велика да ти пружи све, довољно је велика и да ти све то одузме.

Председник Трамп није био срећан због неких ствари које сам урадио везаних за изборе 2020, али како настављам да разговарам са њим, подсећам га да, поготово што је и он сам тренутно суочен са правним биткама, тужиоци не могу просто да набацују оптужбе једну за другом да би видели која ће да прође.

У сваком случају, ја сам био у Белој кући неколико пута и сваки пут сам морао да се уштинем зато што је тешко поверовати да дете досељеника које рођено у Америци, са чудним презименом које људи и даље не могу да изговоре, седи у Овалној соби и ћаска са председником. Председник Трамп уме да посвети своје време и брзо и духовито размишља.

У трци за Сенат, Трамп је подржао другог републиканског кандидата који је на крају изгубио од демократа.

На питање да ли верује да је Трампова подршка Блејку Мастерсу, којег често зову штићеником милијардера Питера Тила, била одмазда против њега или једноставно враћање услуге свом бившем донатору, Брновић одговара:

Рекао сам и председнику Трампу и људима из медија да је највећа грешка коју је председник Трамп урадио у последњих неколико година било то што није подржао моју кандидатуру за Сенат САД. Ми смо се и шалили у вези са тим. Чињенице кажу да сам ја победио у две трке на нивоу савезне државе Аризона.

Иако сам 2018. потрошио мање новца за кампању од Кирстен Синеме, ја сам добио 80.000 сирових (појединачних, а не делегатских) гласова више од ње, која је те године освојила сенаторску функцију. Блејк Мастерс је имао уз себе милијардера који је десетинама милиона долара помагао његову кампању. Ја сам вероватно могао и то да преживим.

Али, када ме председник Трамп није подржао, било је немогуће надмашити сав тај новац који је трошен против мене и Трампову подршку (Мастерсу). Тако је како је. Како обично кажемо? ...Ако Бог да.

Фото: Профимедиа

 

Али, највеће разочарање није било због пораза, већ због чињенице да ме нека организација америчких Срба није подржала. Сећам се да сам размишљао како нема ниједног православног хришћанина у Сенату и да ћу, ако победим, да то променим.

Наши људи се стално жале како људи (у Америци) не разумеју наше проблеме. Ја сам могао да то променим. Људи желе да се наша култура промовише и да имају "добре" амбасадоре тог "бренда", а ја способан за то. Али, без обзира на то, та нека такозвана српска политичка организација није желела да ме подржи? Изгледа да неки људи никако да схвате поруку да нас само слога спасава?

О америчким Србима 

- Ја сам читав живот у српској православној цркви Светог Саве у Финиксу у Аризони. Тамошња заједница се дефинитивно проширила током година. Популација (Срба) је велика, али не толико велика као на местима попут Чикага или Детроита. А понекад људе једино виђамо за Божић и Ускрс.

Али, ја сам имао среће да добијем подршку многих људи из цркве Светог Саве. И ми смо у западном делу САД такође истински благословени тиме што имамо Његово Преосвештенство владику Максима као нашег духовног вођу - каже Брновић.

Да ли је тешко успети у Америци када вам се презиме завршава на ић?

Америка је земља могућности. Ипак, сматрам да се у Западној Европи и у САД, међу етничким групама на које једино још можете да примењујете стереотипе налазе они људи чије се презиме завршава на "вицх" или "вац", каже Брновић.

Само размислите о томе, у толико ТВ серија и филмова је неки словенски лик из бивше Југославије тај који је "лош момак". Сећам се да су се, када сам радио у канцеларији Државног тужиоца САД, моје колеге "шалиле" постављајући ми питања попут "Када си набавио прву тренерку" или "Да ли је црвени Марлборо традиционални поклон за бебе на Балкану?". Да су људи давали такве коментаре о било којој другој етничкој групи, добили би отказ.

А, наравно, то се увлачи у западну културу у многим облицима. Размислите само о начину на који су опходили према некоме као што је био Владе Дивац док је играо кошарку. Он је увек морао само да се само насмеје на све то.

Погледајте какав се анимозитет ствара око Новака Ђоковића, уместо да спортски коментатори признају да је он најбољи тенисер у историји. Али, ако се он узнемири током меча, они то представе као да он не може да контролише емоције, а када је Федерер то радио, онда је то био знак његове усредсређености и одлучности.

Будимо искрени, да се његово име не завршава на "ицх" Новаку би било дозвољено да игра на УС опену и Аустралијан опену пре неколико година. Али, он је поново натеран да игра улогу "џокера" (луде).

А Никола Јокић? Он има невероватну статистику....руши рекорде које су поставили они који се сматрају најбољима свих времена у кошарци...па ипак, коментатори као да му увек дају неискрене похвале. Чак и приликом утакмице Нагетса (против Лос Анђелес Лејкерса у плејофу) пре неко вече, када је Никола оборио рекорд трипл дабл учинком, интервју на националној телевизији је био са другим играчем.

Ја сам сигуран да је Јокић сјајан саиграч, уосталом он најбоље додаје лопту од свих центара у НБА, али он често мора да се подређује другима. Знате оно, да не таласа. И њега не поштују на исти начин као друге суперстарове када су у питању судијске одлуке.

Дакле, да ли мислим да је тешко успети на Западу ако си "вицх/вац"? Апсолутно. Али, наши људи су навикли да раде напорно и буду потцењени. То је у нашој ДНК. И зато је важно да организације покушају да споје дијаспору и створе могућности за заједнички рад. И због тога они чије се презиме завршава на "вицх" треба да се више потруде да се старају једни о другима.

Америчко-српски односи

Брновић истиче да су односи САД и Србије су на прекретници.

- Мислим да постоје неки несрећни стереотипи о бившој Југославији и Србији који се и даље провлаче на Западу. Али, то је нешто што би Србија могла да искористи и као своју предност пошто се налази на месту на којем се сусрећу Европа и Азија. Такође мислим да би српска влада могла боље да промовише своје позиције о важној улози коју земље попут Србије могу да одиграју када је у питању трговина и безбедност у Европи.

Мене заиста забрињава бесциљност и недоследност председника Бајдена у ово одсудно време. Мислим да неизвесност и слабост призивају опасност. Али, сам и оптимиста.

Сматрам да у Србији има марљивих и талентованих људи, а не само сјајнх спортиста. А како Запад то увиђа, биће и још економских могућности - каже Брновић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: