Емир је за свој рад добио најпрестижније награде из домена филма и режије, те и велике холиудске звезде врло радо прихватају улоге у његовим остварењима.

Године 2015. једна његова одлука изазвала је бурне реакције у јавности. Редитељ је у седмој деценији живота одлучио да промени веру, а тада се и крстио и узео име Немања.

Крстио се у православном манастиру Савина, недалеко од Херцег Новог. Док су неки сматрали да се само вратио коренима, како је и сам истицао, Бошњаци су ми веома замерили, оценивши потез издајничким.

Фото: Н. Скендерија

 

- Ја нисам преобраћен, ја сам само крштен. Моја предвиђања су да смо ми хришћани на ивици истребљења - јасан је био редитељ.

Нагласио је да су његови преци морали да прихвате ислам како би преживели, јер су у то време Турци владали овим просторима. Проучавао је многе књиге са жељом да сазна праву истину о свом пореклу, те је након година и година истраживања утврдио да је његова породица српска. Подвукао је да му је веома важно када умре да се зна ко је заиста био.

Фото: Профимедиа

 

Да је био жив, шта би на то рекао његов отац Мурат Кустурица?

Емир је много пута истицао да је његов отац, пре свега, био велики Србин.

- Мој отац се звао Мурат, али он је пре свега био Србин, чак и више од онога што мој укус може да прими. Други аспект, културолошки, много је значајнији, јер се и Андрић, који је мој литерарни и филозофски идеал, везао за ову страну, она страдава највише и када човек бира где ће, логично је да је уз оне којима је најтеже. То је била моја одлука. Ту одлуку сам донео када сам схватио да је немогуће бити Југославен. Моја идеја крштења је била више социјалног порекла, јер је моје схватање религије било успостављено више на нивоу културе религиозности, тако да ми припадање традицији није тешко пало - објаснио је Кустурица.

Фото: Joel C Ryan/Invision/AP, Профимедиа

 

Говорећи о својим прецима, истакао је да је његова породица делимично преобраћена у ислам, “али су и даље практиковали православље”. Тврдио је да је његов отац Мурат био атеиста, а да се изјашњавао као Србин.

- Моја породица делимично је преобраћена у ислам, али је и даље практиковала православље. Нико у мојој породици није исповедао ислам. Када сам крштен, хришћанство није било у доброј позицији, али пошто верујем у културу, верујем и у Бога. Верујем да се он јавља кроз културу. Моји преци су 250 година били муслимани, али пре тога су били православци - истакао је Кустурица својевремено за арменпресс.ам

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: