У првом делу наредне седмице на северу Србије мањи пад температуре, док ће се у јужним и централним деловима землје задржати веома топло. Појава плјускова и грмлјавина биће веома ретка и изолована, најављује РХМЗ.

Оваква температура ретко се виђа и у јулу!

Метеоролог Иван Ристић најавио је на свом Фејсбуку да ће следеће недеље у појединим земљама температуре достићи чак преко 40 степени, те да се таква појава ретко виђа и у јулу.

- Грчка, Македонија и југ Италије 40+ у појединим данима следеће недеље, ово се ретко виђа и у јулу - написао је Ристић.

Од викенда летње врућине

Метеоролог аматер, Марко Чубрило, такође најављује летње врућине од викенда. Ипак, он напомиње да су од недеље могуће нестабилности, док се освежење уз чешће пљускове очекује од 12. јуна.

- До сутра следи јачање утицаја антициклона преко којег ће се из северне Африке покренути струјање врло топлог ваздуха. У петак још умерено топло уз максимуме од +24 до +30 степени Целзијуса, а за викенд даље отопљење уз максимуме од +26 до +34 степена Целзијуса. Како ће се над западном и северозападном Европом налазити пространо циклонално поље већ у недељу би могло бити ретких али врло јаких, локалних нестабилности које би на малом простору донеле јаке пљускове и појаву туче/града. Тренутно још увек није јасно хоће ли се те нестабилности заиста иницирати али судећи по синоптици то је врло могуће. Без обзира на могуће нестабилности остаће врло топло и спарно, само ће на кратко у зони падавина освежити. Ветар углавном слаб, у областима пљускова на кратко олујан, променљивог правца - навео је он на свом Фејсбуку.

Чубрило појашњава да ће од недеље такође бити топло и спарно, поготово до уторка, до када се очекује ређа појава пљускова над северним деловима региона. Ветар ће углавном бити јужни, док ће се максимуми кретати од +26 на западу до око +34 на истоку региона.

Следеће недеље обрт, непогоде и освежење

Чубрило прогнозира да ће око 12. јуна бити сигнала за јачу дестабилизацију атмосфере уз честе грмљавинске, пљускове, локалне непогоде и освежење, посебно на северу и западу региона, али температуре би и после 14. јуна биле мало изнад просека.

- Како је развој синоптике после 12. јуна још увек јако упитан тек за 3-4 дана ћемо имати јаснију слику и могућем развоју времена средином месеца. За сада стоји тренд освежења али брзина којим би оно стизало као и његова снага су још увек јако упитни - наводи.

Цела Србија се црвени, пазите се кад излазите напоље!

Србија се црвени данас, а так ће да се црвени у петак! Високе температуре и први топлотни талас који је пред нама, пратиће и упаљен аларм због УВ зрачења, а поготово ће бити упаљен последњег радног дана ове недеље, у петак, 7. јуна, када ће бити врло висок.

С обзиром на високе температуре, и високо зрачење требало би се чувати и топлотног удара.

Већ данас ће бити много јаче зрачење. По табели Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) ниједно поље у табели се неће жутети. Сви ће бити наранџасти и црвени.

БОНУС ВИДЕО