U prvom delu naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature, dok će se u južnim i centralnim delovima zemlje zadržati veoma toplo. Pojava pljuskova i grmljavina biće veoma retka i izolovana, najavljuje RHMZ.

Ovakva temperatura retko se viđa i u julu!

Meteorolog Ivan Ristić najavio je na svom Fejsbuku da će sledeće nedelje u pojedinim zemljama temperature dostići čak preko 40 stepeni, te da se takva pojava retko viđa i u julu.

- Grčka, Makedonija i jug Italije 40+ u pojedinim danima sledeće nedelje, ovo se retko viđa i u julu - napisao je Ristić.

Od vikenda letnje vrućine

Meteorolog amater, Marko Čubrilo, takođe najavljuje letnje vrućine od vikenda. Ipak, on napominje da su od nedelje moguće nestabilnosti, dok se osveženje uz češće pljuskove očekuje od 12. juna.

- Do sutra sledi jačanje uticaja anticiklona preko kojeg će se iz severne Afrike pokrenuti strujanje vrlo toplog vazduha. U petak još umereno toplo uz maksimume od +24 do +30 stepeni Celzijusa, a za vikend dalje otopljenje uz maksimume od +26 do +34 stepena Celzijusa. Kako će se nad zapadnom i severozapadnom Evropom nalaziti prostrano ciklonalno polje već u nedelju bi moglo biti retkih ali vrlo jakih, lokalnih nestabilnosti koje bi na malom prostoru donele jake pljuskove i pojavu tuče/grada. Trenutno još uvek nije jasno hoće li se te nestabilnosti zaista inicirati ali sudeći po sinoptici to je vrlo moguće. Bez obzira na moguće nestabilnosti ostaće vrlo toplo i sparno, samo će na kratko u zoni padavina osvežiti. Vetar uglavnom slab, u oblastima pljuskova na kratko olujan, promenljivog pravca - naveo je on na svom Fejsbuku.

Čubrilo pojašnjava da će od nedelje takođe biti toplo i sparno, pogotovo do utorka, do kada se očekuje ređa pojava pljuskova nad severnim delovima regiona. Vetar će uglavnom biti južni, dok će se maksimumi kretati od +26 na zapadu do oko +34 na istoku regiona.

Sledeće nedelje obrt, nepogode i osveženje

Čubrilo prognozira da će oko 12. juna biti signala za jaču destabilizaciju atmosfere uz česte grmljavinske, pljuskove, lokalne nepogode i osveženje, posebno na severu i zapadu regiona, ali temperature bi i posle 14. juna bile malo iznad proseka.

- Kako je razvoj sinoptike posle 12. juna još uvek jako upitan tek za 3-4 dana ćemo imati jasniju sliku i mogućem razvoju vremena sredinom meseca. Za sada stoji trend osveženja ali brzina kojim bi ono stizalo kao i njegova snaga su još uvek jako upitni - navodi.

Cela Srbija se crveni, pazite se kad izlazite napolje!

Srbija se crveni danas, a tak će da se crveni u petak! Visoke temperature i prvi toplotni talas koji je pred nama, pratiće i upaljen alarm zbog UV zračenja, a pogotovo će biti upaljen poslednjeg radnog dana ove nedelje, u petak, 7. juna, kada će biti vrlo visok.

S obzirom na visoke temperature, i visoko zračenje trebalo bi se čuvati i toplotnog udara.

Već danas će biti mnogo jače zračenje. Po tabeli Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) nijedno polje u tabeli se neće žuteti. Svi će biti narandžasti i crveni.

BONUS VIDEO