Опасна појава сутра у Београду

"Батут" је на свом сајту упозорио да ће прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха за сутра бити у категорији "опасне појаве" у Београду, док ће у категорији потенцијално опасне појаве бити 9. и 10. јуна на северу, западу и делу централне Србије.

Опасни временски услови су временски услови пропраћени израженијим климатским појавама, које би могле да представљају ризик по здравље.

Повећана је вероватноћа за наступање различитих манифестација топлотног удара, нарочито код осетљивих популационих група:

  • мала деца
  • труднице
  • стари
  • хронично оболели пацијенти

Под посебним ризиком су особе са нарушеним интегритетом свих слојева кожног ткива, односно са опекотинама.

Како да се заштитите


Мере личне заштите су, како појашњавају стручњаци "Батута", скуп мера које би требало да спроводи сваки појединац у циљу одржавања физиолошких механизама терморегулације.

Мере личне заштите које би грађани требало да упражњавају данас и сутра:

  • Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте
  • Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи
  • Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса...) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).
  • Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.

 

Посебно обратити пажњу на храну

"Батут" упозорава да посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, и на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране.

- У условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса - напомињу из "Батута".

РХМЗ: Сутра максимална пажња!

Како упозорава РХМЗ у својој биометеоролошкој прогнози, наставлја се релативно неповолјан утицај биометеоролошких прилика због термичких услова који су у домену екстремно топлих, па се хроничним болесницима и осетлјивим особама данас саветује опрез.

Због очекиване врло високе вредности УВ индекса неопходно је предузети адекватне мере заштите. Могући су поспаност, променлјиво расположење и болови у мишићима.

Сутра ће неповолјна биометеоролошка ситуација појачати тегобе код већине хронично оболелих, па им се саветује опрезност.

Главоболја и реуматски болови су очекивани као метеоропатске реакције.

Свим учесницима у саобраћају се препоручује максимална пажња.

Цела Србија у црвеном

УВ индекса има више од 11. До 2 је низак и зелен, од 3 до 5 је умерен и жут, од 6 до 7 је висок и наранџаст. Од 8 до 10 је врло висок и црвен, а од 11 и више екстремно висок и то је љубичаста зона.

Данас ће цела Србија горети, што показује и прогноза УВ индекса који ће у свим деловима земље бити 8 и 9.

Сутра ће ситуација бити мало повољнија, те ће УВ индекс у појединим деловима земље бити наранџаст, док ће у Новом Саду и Кикинди зрачење бити умерено.

(Блиц)