Opasna pojava sutra u Beogradu

"Batut" je na svom sajtu upozorio da će prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha za sutra biti u kategoriji "opasne pojave" u Beogradu, dok će u kategoriji potencijalno opasne pojave biti 9. i 10. juna na severu, zapadu i delu centralne Srbije.

Opasni vremenski uslovi su vremenski uslovi propraćeni izraženijim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje.

Povećana je verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog udara, naročito kod osetljivih populacionih grupa:

  • mala deca
  • trudnice
  • stari
  • hronično oboleli pacijenti

Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno sa opekotinama.

Kako da se zaštitite


Mere lične zaštite su, kako pojašnjavaju stručnjaci "Batuta", skup mera koje bi trebalo da sprovodi svaki pojedinac u cilju održavanja fizioloških mehanizama termoregulacije.

Mere lične zaštite koje bi građani trebalo da upražnjavaju danas i sutra:

  • Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote
  • Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi
  • Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).
  • Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

 

Posebno obratiti pažnju na hranu

"Batut" upozorava da posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, i na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane.

- U uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa - napominju iz "Batuta".

RHMZ: Sutra maksimalna pažnja!

Kako upozorava RHMZ u svojoj biometeorološkoj prognozi, nastavlja se relativno nepovoljan uticaj biometeoroloških prilika zbog termičkih uslova koji su u domenu ekstremno toplih, pa se hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama danas savetuje oprez.

Zbog očekivane vrlo visoke vrednosti UV indeksa neophodno je preduzeti adekvatne mere zaštite. Mogući su pospanost, promenljivo raspoloženje i bolovi u mišićima.

Sutra će nepovoljna biometeorološka situacija pojačati tegobe kod većine hronično obolelih, pa im se savetuje opreznost.

Glavobolja i reumatski bolovi su očekivani kao meteoropatske reakcije.

Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje maksimalna pažnja.

Cela Srbija u crvenom

UV indeksa ima više od 11. Do 2 je nizak i zelen, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast. Od 8 do 10 je vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Danas će cela Srbija goreti, što pokazuje i prognoza UV indeksa koji će u svim delovima zemlje biti 8 i 9.

Sutra će situacija biti malo povoljnija, te će UV indeks u pojedinim delovima zemlje biti narandžast, dok će u Novom Sadu i Kikindi zračenje biti umereno.

(Blic)