Иако су паметни телефони какве данас познајемо већ дуже од 15 година у масовној употреби, још увек постоји велики број недоумица када је њихово коришћење у питању, а „да ли је опасно користити телефон током грмљавине“ је једна од њих.

Право је време да ту недоумицу разрешимо једном за свагда, и то не само за телефоне, већ и за друге преносиве уређаје који се напајају батеријом.

Да ли паметни телефони привлаче гром?

Уколико се бринете да ли ваш паметни телефон може да привуче гром, одговор је „не“. Без обзира што се у њему налазе металне компоненте, ризик од удара грома приликом телефонирања или употребе телефона није ништа већи него да у руци држите кључеве или метални новац. А колико је опасно држати металне предмете у руци?

„Телефони, мале метални предмети, накит итд, не привлаче громове. Људе удара гром јер се нађу на погрешном месту у погрешно време. Погрешно место је било где напољу, а погрешно време је грмљавина у близини“, каже Џон Џесенију, стручњак из америчке Националне метеоролошке службе.

Мит да телефони привлаче громове настао је пре много година, а у међувремену је успео да се прошири без икаквог основа за изнете тврдње.

Медицинска професија је свесна постојања разних дезинформација које круже о овој теми, а др Мери Ен Купер са Универзитета у Чикагу се бавила управо тим питањем у свом раду о повредама насталим услед удара грома: „Медицинска литература и медицинска пракса обилују примерима митова који настају из погрешно прочитаних, погрешно цитираних или погрешно протумачених информација, које се затим пропагирају без даљег истраживања“.

Како тврди др Купер, „иако многи извештаји о повредама насталим услед удара грома укључују људе који су користили мобилне телефоне, ови извештаји су последица свеприсутности ових уређаја, као и непажње њихових корисника на временске услове, те немају никакве везе са самим телефонима“.

Америчка Национална метеоролошка служба објашњава – висина, шиљасти облици и изолација су доминантни фактори који контролишу где ће гром ударити.

БОНУС ВИДЕО