Најпознатији водич за оцењивање традиционалних кухиња широм света, "Тасте Атлас", објавио је листу топ 50 најбољих намаза и сосева на свету, а чак два спрска специјалитета нашла су се на овој престижној листи.

Високо треће место заузео је домаћи лесковачки ајвар, српски специјалитет од паприка с додатком патлиџана и зачина.

Још један српски специјалитет који се нашао на овој престижној листи је и урнебес, намаз од мрвљеног сира, белог лука и љуте паприке. Урнебес је заузео 25. место.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

 

"Тасте Атлас" ајвар описује као традиционални српски намаз пореклом из лесковачког краја. Како наводе, ајвар се прави искључиво од домаћих сорти црвене паприке као што су домаћа канија, куртовска капија, паланачко чудо.

Паприке се пеку на отвореној ватри, чисте, мељу, осуше и прже полако и ручно. Укус је пријатан и бибераст. Овај ајвар не би требало да садржи делове семенки нити тамне и угљенисане делове кожице паприке које се одвајају током печења.

Прво место заузео је намаз тоум из Либана. Прави се од целих ченова белог лука, који се полако дробе тучком, или се данас једноставно мељу у машини за храну. На крају, у мешавину се додају со и лимунов сок, дајуц́и намазу слани укус и боју слоноваче. Тоум се користи за маринаде, сосове и умаке и може обогатити сваки оброк.

Друго место освојио је намаз Аји цриолло из Перуа. Аји цриолло или салса де аји је зачињена перуанска салса припремљена са комбинацијом жутих ађи чили папричица и уља. Сос је обично пријатно љут, али може да буде изузетно љут, па треба бити опрезан када га први пут пробате.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: