Кроз своје учење и пример, отац Тадеј наставља да инспирише нове генерације верника, а његови савети и умотворине се преносе са колена на колено.

Наиме, овај духовник је истицао да је здравствено стање тела уско повезано са мислима које имамо.

Фото: Јутјуб принтскрин/Јован Хрњаковиц

 

 

– Болести долазе због мисленог пада. Сви обично мисле и добро и зло. Каквим се мислима бавимо, такав нам је живот. Дух се храни мислима, тело физичком храном. Човек треба да буде свој лекар. Ако није миран, тих унутра, онда му залуд сви лекови и најбољи лекари. Важно је сачувати оно добро у себи и имати поверење у себе. Само тако човек може гледати напред, бити здрав, користити Богу, себи и другима.

И Владета Јеротић, наш чувени психијатар, дијелио је исто мишљење. Био је један од првих стручњака који је радио на развоју психотерапије у нашој земљи и томе је посветио готово читав живот.

Наиме, врсни неуропсихијатар сматрао да појачана изложеност стресу највише узрокује психосоматска обољења. Њиховом настанку умногоме доприносе и потиснута осећања, као и неадекватна нега духовног и менталног здравља, преноси Стил.

– Од грипа до рака – све су болести психосоматске- говорио је академик, филозоф и књижевник Владета Јеротић.

Шта су, заправо, соматске (телесне) болести?

Психосоматске болести су соматске (телесне) болести чији је настанак и ток под битним утицајем психичких фактора. Често се зато каже да су то болести које укључују и дух и тело. Негативно утичу на органе, њихово функционисање и изазивају нездраве промене на њима.

Опште је познато да је главни окидаш за појаву чира у стомаку управо стрес.

Фото: В. Данилов

 

 

– Чир у стомаку је некада наш народ наш звао “гризлица”. Они су били бољи психосоматичари него лекари, јер је народ давно назвао чир у стомаку гризлица, што значи “гризеш самога себе”.

Хеликобактерија, такође, може да буде окидач за чир, али Јеротић је и ту показао да има уске повезаности са психосоматским обољењем.

– Хеликобактерија се излечи антибиотицима, али након неког времена се враћа и поново настаје чир. Ако се стално секирамо због нечега, прелазимо границу у стресу, оштећујемо тело и онда настају болести- јасно је истакао доктор.

Владета Јеротић је, такође, објаснио да су хипертензија и инфракт исто психосоматске болести. Тако се хипертензија, као последица појачаног стреса, све чешће јавља у код особа које немају генетску предиспозицију за висок притисак, а инфракт раније није био толико распрострањена болест.

Легендарни Владета Јеротић је у само једној реченици објаснио како неко успије да одане годинама здрав.

– Зато што је психички здрав. Психичко здравље је релативно јединство тела, душе и духа – закључио је.

(српскаинфо)

БОНУС ВИДЕО: