Занимљиво је размишљати шта су деца наследила од мајке, а шта од оца. Многи од нас мисле да је све 50:50 када је у питању генетика, при чему сваки родитељ даје свом детету једнаку количину гена или различитих особина, али генетика не функционише на тај начин, пише 24сата.хр.

Генетичарка Дана Бресет са Универзитета Феникс истиче да постоји 60 посто већа шанса да наследите "активне" особине од свог оца јер природа има тенденцију да изрази ове гене.

Бресет је издвојила три особине које деца најчешће наслеђују од оца, иако то није правило.

Висина

Физички изглед највише зависи од татиних гена и није превише оријентисан на мамине гене. Постоји најмање 700 генетских варијација које су одговорне за одређивање висине и иако ова карактеристика има везе и са мајчиним и са очевим генима, постоје докази који сугеришу да гени оца играју већу улогу. Зато добро погледајте тату да бисте сазнали да ли ће дете бити високо или ниско када порасте.

Фото: Профимедиа,

 

Пол детета

Ако тата икада буде разочаран што нема дечака или девојчицу, само је он крив – мушкарци су одговорни за пол детета. Мушкарци дају Y хромозоме дечацима, а X хромозоме девојчицама. Научници истичу да ће мушки X хромозом и женски X хромозом дати девојчицу, а мушки Y хромозом и женски X хромозом дечака.

Истраживачи су открили да је родни однос у породици пратио очеву, а не мајчину страну. На пример, ако је човек имао више браће, већа је вероватноћа да ће му деца бити дечаци, а ако је имао више сестара, већа је вероватноћа да ће имати ћерке. Студија је показала да то није тачно за жене.

Фото: Shutterstock

 

Питања менталног здравља

Старији очеви могу да пренесу мутиране гене на своју децу, што онда доводи до менталних болести или проблема менталног здравља (хиперактивност, биполарни поремећај…). Деца рођена од родитеља старијих од 45 година такође могу да имају веће шансе да имају сметње у учењу или депресивне склоности.

Међутим, недавна истраживања су показала да генетски утицај на менталне поремећаје може бити слабији него што се раније мислило. Ментални поремећаји имају неке везе са генетиком, али они чине само 10 до 20 одсто укупне комбинације фактора.

БОНУС ВИДЕО:

(Стил)