„Дете-феномен“ - тако су назвали Нађу Халину, која је рођена 2007. године у граду Алејску, на територији Алтаја у Русији, у породици војника Биктора и бабице Татјане. Тежина девојчице била је рекордних 7 кг 750 г! Била је дванаесто дете у породици, а иако су сва њена браћа и сестре биле крупне бебе, нико није имао ни приближно килограма као она.

„Сец́ам се када се тата вратио куц́и на ручак, а ја сам гулила кромпир. Када ми је открио тежину сестре, испао ми је нож из руку! Новорођена Нађа била је отприлике величине 8-месечне бебе“, присец́а се Дарија, најстарија ц́ерка Халинових.

Трудноц́а тада 43-годишње Татјане Халине протекла је мирно, без икаквих компликација, а сама девојчица је рођена са сумњом на страшну дијагнозу „срчане болести“, која, на срец́у, није потврђена.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Фильмы Елены Погребижской

 

 

Новинари су одмах окупирали њихов дом, желећи да ураде причу са највећом бебом у свету, те су је прозвали "великом надом Русије". Бројне компаније су има послале поклоне, а локалне власти су им обезбедили машину за прање веша, која им је била преко потребна, јер су живели у јако лошим условима.

Од тада је прошло скоро 17 година. Нађа, најмлађа из породице Халин, вец́ је тинејџерка - млада и живахна, која настоји да оствари своје велике снове

Према њеним речима, памти себе са 6-7 година, када се више није разликовала од својих вршњака. Нађина старија сестра каже да је, упркос томе што су се родитељи трудили да обрате пажњу на свако дете у породици, најмлађе увек било главни фаворит. Њој су, за разлику од њих, увек приређивали рођендане, додуше без позваних пријатеља и другова из разреда, али у пријатном породичном окружењу уз скромне поклоне.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Фильмы Елены Погребижской

 

 

Дарија не крије да у њиховој породици није увек све било глатко. Понекад није било довољно новца ни за хлеб. Срец́ом, Нађа се овога није сец́ала. Истиче како је увек било доста свега.

Наиме, до једне године Нађа је постала обично дете, те се ни по чему није разликовала од малишана истг узраста. Истиче да никада није била на дијетама, нити је имала проблем са вишком килограма. Ускоро пуни 17 година и све више обраћа пажњу на изглед и одевне комбинације.

Шест година након рођења „дете феномена“, Татјана, Нађина мајка, суочила се са озбиљним здравственим проблемима.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Фильмы Елены Погребижской

 

 

„Шец́ер јој је нарастао. Заказала сам јој преглед код ендокринолога, који јој је преписао таблете. Поред њих, направила је себи и неке посебне тинктуре на основу савета у часописима за смањење шец́ера. Касније су јој се појавиле чиреви по целом телу, а мазала их је неком врстом масти, јер није желела да иде у болницу“, објашњава Дарија.

Временом је ситуација почела да се погоршава, али је Татјана категорички одбила да иде на клинику. Упркос чињеници да су лекари инсистирали на хоспитализацији, тврдила је да на овај начин њена деца „само желе да је се отарасе“. Тек када је жена вец́ била у „делиријуму“, Дарија и њена брац́а успели су да „угурају маму у кола хитне помоц́и“. Дан касније умрла је у болници у 54. години, а као званични узрок смрти је наведена сепса.

Татјана и њен супруг Виктор имали су много дугова и кредита, који су сада спали на терет њихових наследника. Наиме, после њене смрти, део су успели да реше уз помоћ осигурања, али цифру од 400 хиљада рубаља за стан данас породица заједничким трудом и напорима отплаћује.

-Када је још била болесна, била сам веома забринут за њу. И даље ми је блиска особа. Жао ми је што је нисам видела у болници последњи пут. Моје сестре то нису дозволиле, јер су се бринуле за мене, била сам баш мала - присец́а се Нађа.

После мајчине смрти, Дарија, као најстарија од све деце, осетила се беспомоћном због претњи социјалних служби да ће њене најмлађе сестре и браћу одвести у сиротиште. У почетку, момци се живело код оца, чим су мало одрасила, осамосталили су се. Са друге стране, бригу о сестрама преузела је она.

- После трагедије, Виктор, глава породице, почео је много да пије. И пре је конзумирао алкохол, али га је мајка спутавала, после су му руке биле слободне - каже Дарија, која је заправо заменила оба родитеља деци.

- Недостаје ми мајка, понекад само желим да је загрлим. Сец́ам се како сам јој после школе све причала– како је прошао дан, шта је било ново, делила сам са њом своја размишљања и осец́ања. Сада то понекад нема са ким, бар не на такав начин - каже Нађа.

Нађа је после основне школе уписала средњу техничку, и сада се бави трговином.

Највише од свега воли да црта, чита јапанске стрипове и слуша музику, а једног дана сања да научи да свира гитару.

 

 

- Скривена сам, резервисана, стидљива, могу да помогнем људима ако им треба помоц́, љубазна сам и саосец́ајна. Нисам баш навикла да разговарам са људима, прво морам да се опустим и прихватим особу - закључила је Нађа.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО