Иако је њихово пријатељство било једно од највећих у глумачком свету, Бата Живојиновић и Борис Дворник годинама нису говорили.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Били су веома различитих карактера, а чврсто пријатељство између њих двојице родило се за време снимања филма "Битка на Неретви". Тада су заједно са Сергејом Бондарчуком заједно живели у истој соби 18 месеци.

Међутим, то пријатељство било је прекинуто, а све детаље и разлоге о томе открио је једном приликом Батин син, Миљко Живојиновић.

- За свађу између мога оца и Бориса "криво је море", како каже песма. Отац је почетком распада Југославије одржао један говор у Скупштини, где је рекао да Србија мора да заштити Србе ван Србије и, ако буде потребно, да би требало да ратује као што то раде Американци и на туђој територији - почео је причу Миљко и наставио:

 

 

- Наравно да је то била велика грешка и да то није требало тако рећи. После неколико дана Борис му се јавним писмом обратио преко Дневника ХТВ. Упитао је оца како је смео то да каже јавно и рекао: "Зар ће твој Миљко да пуца на мог Дејана и Дина?". Бата се лоше осећао због тога - наставио је присећање Живојиновић.

- Уместо да се пружи рука помирења, уље на ватру је долио још један очев интервју. Прекинуто је велико пријатељство. Десетак година касније, кад је Борис био у Црној Гори, јавио се оцу и тада су први пут разговарали након дугог временског периода. Званично су се помирили на телевизији.

 

 

Када је Бата имао инфаркт 2008. године, направљен је видео-линк између Сплита и Београда, током којег су у веома емотивном разговору опростили један другом. 

Бата је тада био пред операцијом срца и уживо у укључењу је пожелео да Борис буде уз њега. Борис је с друге стране описао њихов разговор из Црне Горе и објаснио да су тада Бата и он изгладили однос, а да је ово сада и званично. 

 

 

Борис је тада обећао да ће доћи у Београд да се види са Живојиновићем. Међутим, убрзо након тог разговора Борис је преминуо тако да до поновног сусрета две глумачке легенде никада није дошло.

 

 

Како је изгледало емотивно помирење уживо у програму једних од највећих глумачких легенди на просторима бивше Југославије можете погледати у видеу на крају текста.

Информер