Iako je njihovo prijateljstvo bilo jedno od najvećih u glumačkom svetu, Bata Živojinović i Boris Dvornik godinama nisu govorili.

Foto: reprint TV Novosti

 

Bili su veoma različitih karaktera, a čvrsto prijateljstvo između njih dvojice rodilo se za vreme snimanja filma "Bitka na Neretvi". Tada su zajedno sa Sergejom Bondarčukom zajedno živeli u istoj sobi 18 meseci.

Međutim, to prijateljstvo bilo je prekinuto, a sve detalje i razloge o tome otkrio je jednom prilikom Batin sin, Miljko Živojinović.

- Za svađu između moga oca i Borisa "krivo je more", kako kaže pesma. Otac je početkom raspada Jugoslavije održao jedan govor u Skupštini, gde je rekao da Srbija mora da zaštiti Srbe van Srbije i, ako bude potrebno, da bi trebalo da ratuje kao što to rade Amerikanci i na tuđoj teritoriji - počeo je priču Miljko i nastavio:

 

 

- Naravno da je to bila velika greška i da to nije trebalo tako reći. Posle nekoliko dana Boris mu se javnim pismom obratio preko Dnevnika HTV. Upitao je oca kako je smeo to da kaže javno i rekao: "Zar će tvoj Miljko da puca na mog Dejana i Dina?". Bata se loše osećao zbog toga - nastavio je prisećanje Živojinović.

- Umesto da se pruži ruka pomirenja, ulje na vatru je dolio još jedan očev intervju. Prekinuto je veliko prijateljstvo. Desetak godina kasnije, kad je Boris bio u Crnoj Gori, javio se ocu i tada su prvi put razgovarali nakon dugog vremenskog perioda. Zvanično su se pomirili na televiziji.

 

 

Kada je Bata imao infarkt 2008. godine, napravljen je video-link između Splita i Beograda, tokom kojeg su u veoma emotivnom razgovoru oprostili jedan drugom. 

Bata je tada bio pred operacijom srca i uživo u uključenju je poželeo da Boris bude uz njega. Boris je s druge strane opisao njihov razgovor iz Crne Gore i objasnio da su tada Bata i on izgladili odnos, a da je ovo sada i zvanično. 

 

 

Boris je tada obećao da će doći u Beograd da se vidi sa Živojinovićem. Međutim, ubrzo nakon tog razgovora Boris je preminuo tako da do ponovnog susreta dve glumačke legende nikada nije došlo.

 

 

Kako je izgledalo emotivno pomirenje uživo u programu jednih od najvećih glumačkih legendi na prostorima bivše Jugoslavije možete pogledati u videu na kraju teksta.

Informer