У нашем народу, али и широм света, људи генерацијама негују и преносе различита веровања везана за бубамаре, као један од главних симбола пролећа.

Шта значи кад бубамара слети на вас?

Ова мирна бубица која долази у неколико боја, веома је корисна људима који негују цвеће или саде поврће, јер бубамара тера штетне инсекте, пише Објектив.

Фото: Схуттерстоцк

 

 

Вероватно због тога, у многим културама се сматра симболом среће.

На Далеком истоку, верује се да бубамаре буде одређену енергију и утичу на капије чакре. На коју ће тачно утицати, зависи од њихове боје.

Нама нешто ближа веровања која долазе из европских земаља, углавном се односе на лепе ствари. Када приметите бубамару на својој кожи или одећи, то може да значи неколико ствари.

Бубамаре се, како вам је познато, појављују у пролеће, па се стога сматрају симболом поновног рођења и плодности.

Од давнина се широм света бубамара сматра симболом среће и благостања.

У Француској постоји веровање да бубамара помаже људима који се лоше осећају. Она им пружа утеху и негативне мисли претвара у позитивне. Када слети на руку младића, верује се да му предвиђа скору женидбу.

Девојке које нестрпљиво чекају удају, бубамару постављају на врх кажипрста. Девојка тада, према веровању, треба да одбројава секунде до бубамариног полетања и колико секунди прође, толико ће година још проћи до њене удаје.

Холанђани верују да слетање бубамаре на венчаницу младе, предвиђа да ће она имати много деце.

Црвена боја бубамаре подсећа на ватру и крв и симболише живот и љубав, па се верује да преноси срећну поруку ономе на кога слети, или да симболише нечију жудњу за вама.

Уколико неко на својој одећи примети угинулу бубамару, то са собом може да носи лош знак.

Према неким веровањима, мртва бубамара треба да вам поручи да се у вашем окружењу налази нека опасност, или да симболише завршетак неког доброг, лепог или успешног периода.

БОНУС ВИДЕО: