Шведски нападач Златан Ибрахимовић рођен је у Малмеу 1981. године, играо је за репрезентацију Шведске, међутим увек истиче поносно да је пореклом са Балкана. Његов отац Шефик је са подручја Босне и Херцеговине, мајка Јурка је Хрватица, а они су емигрирали у Шведску четири године пре него што ће се Златан родити.

Фото: Профимедиа

 

 

Због свог порекла, Ибрахимовић је имао великих проблема током одрастања, научио је да се бори са тим док је још ишао у школу, а увек се интересовао за Балкан и гајио добре односе са фудбалерима из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе... Иако ни за једну од репрезентација није хтео да игра, само за Шведску. Такође, јасно је да Ибра течно прича "нашки", а његова изјава у емисији на америчкој телевизији "ЦБС" тако је одјекнула и до ових простора. Разлог? Зато што је Златан казао којим се све језицима служи.

Том приликом није рекао српски, српско-хрватски, хрватски, босански или све друге "варијације на тему", него је изговорио да прича језик који технички не постоји: "Причам пет-шест језика. Као млад сам се преселио у Холандију тако да сам научио холандски, а ту су још шведски, енглески, југословенски, италијански и мало шпанског", поручио је Ибра.

 

 

Управо због тог "југословенски", жестоко су му замерили у Босни и Херцеговини, па се тако на порталима у комшијској земљи већ увелико негативно коментарише Златанова изјава. Његови фанови из БиХ непријатно су изненађени што није рекао "босански" и зато су му многи окренули леђа, с тим да је сасвим јасно да Ибрахимовић никога није желео да увреди - просто је Американцима најлакше могао да објасни на тај начин којим се језиком служи.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: